Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Iránci budú pri príležitosti Dňa Jeruzalema protestovať v autokolónach

Vodič autobusu (vpravo) a cestujúci s ochrannými rúškami na tvári 23. februára 2020 v Teheráne, archívne foto. Foto: TASR/AP

Ide o opatrenie s cieľom zabrániť šíreniu nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2 v krajine.

Teherán 16. mája (TASR) - Iránsky prezident Hasan Rúhání v sobotu oznámil, že tradičné protizraelské pochody pri príležitosti Dňa Jeruzalema (Dňa al-Kuds) sa tento rok budú konať prostredníctvom autokolón. Ide o opatrenie s cieľom zabrániť šíreniu nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2 v krajine. Napísala o tom agentúra DPA.

V Iráne sa už tradične počas Dňa Jeruzalema, ktorý pripadá na posledný piatok posvätného mesiaca ramadán, konajú masové protesty proti anexii východného Jeruzalema Izraelom v roku 1969.

Rúhání však v štátnej televízii vyhlásil, že tohtoročné demonštrácie sa budú musieť konať prostredníctvom autokolón, pričom trasy protestu budú ukazovať príslušníci revolučných gárd.

Opatrenie sa má týkať celej krajiny. Dokonca aj v malých komunitách označených za tzv. biele zóny, čo sú oblasti bez potvrdeného výskytu koronavírusu, sa budú akcie protestu konať v rámci piatkových modlitieb.

Pochody pri príležitosti Dňa Jeruzalema sa v Iráne uskutočňujú každoročne už od iránskej revolúcie v roku 1979. Ako pripomína DPA, iránsky režim neuznáva právo Izraela na existenciu, pričom židovský štát považuje za zdroj väčšiny problémov v regióne.

Al-Kuds znamená po arabsky Jeruzalem.