Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Iránci demonštrovali v Kyjeve zo solidarity s Ukrajinou

Člen ukrajinsko-iránskej komunity drží transparent s fotografiou ruského prezidenta Vladimira Putina (vľavo) a iránskeho najvyššieho vodcu ajatolláha Alího Chameneího, ktorí si podávajú ruky počas protestu proti ruskému a iránskemu režimu v Kyjeve v piatok 28. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Krajina, kde sme sa narodili, a tamojší súčasný režim posielajú drony, aby zabíjali nás a našich priateľov, povedal pre AFP 34-ročný iránsky architekt Maziar Mian.

Kyjev 28. októbra (TASR) - Niekoľko desiatok Iráncov sa v piatok zhromaždilo v centre ukrajinskej metropoly Kyjev, kde protestovali proti údajnému používaniu iránskych dronov pri ruských útokoch na Ukrajine, ktoré sa zameriavajú predovšetkým na životne dôležitú energetickú infraštruktúru. TASR prevzala správu od tlačovej agentúry AFP.

Po výzve miestnej iránskej komunity sa demonštranti zišli na centrálnom kyjevskom Námestí nezávislosti, nazývanom aj Majdan, a držali iránske i ukrajinské vlajky. Niektorí niesli v rukách pútače s nápisom "Iránci stoja pri Ukrajine".

"Krajina, kde sme sa narodili, a tamojší súčasný režim posielajú drony, aby zabíjali nás a našich priateľov," povedal pre AFP 34-ročný iránsky architekt Maziar Mian. "Je to veľmi bolestné... Musíme vyjadrovať svoj názor a dať najavo, že sme proti tomu," dodal.

Iránka Nilu (29) vysvetlila, že prišla povedať Ukrajincom: "My, Iránci, sme iní než Iránska islamská republika."

Členovia ukrajinsko-iránskej komunity protestujú proti ruskému a iránskemu režimu v Kyjeve v piatok 28. októbra 2022.
Foto: TASR/AP


Mian ďalej povedal, že prišiel s ostatnými "vyjadriť aj podporu Iráncom, ktorí doma už vyše 40 dní protestujú proti zločineckému režimu".

Ukrajina a jej západní spojenci obviňujú Irán, že Moskve dodáva drony vlastnej výroby, ktoré sa používajú pri útokoch po celej Ukrajine vrátane Kyjeva. Irán to odmieta a Moskva obvinila Západ, že takéto tvrdenia zneužíva na "vytvorenie tlaku" na Teherán.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba navrhol prerušenie diplomatických vzťahov s Iránom.

V Kyjeve stále vidieť iránsku vlajku viať nad iránskym diplomatickým areálom, ale "na veľvyslanectve už nikto nie je", ako uviedol Iránec prítomný na demonštrácii.