Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Iránom hľadaného sudcu našli v Bukurešti mŕtveho

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mansúriho minulý týždeň v Bukurešti zatkla rumunská polícia, ktorá ho následne vzala pod dohľad, kým Irán požiada o jeho vydanie.

Bukurešť 19. júna (TASR) - Iránskeho sudcu na úteku, ktorého Teherán podozrieva z korupcie, našli v piatok popoludní mŕtveho v Bukurešti. Podľa rumunskej polície muž zrejme vypadol z okna hotelovej izby.

Agentúra AFP uviedla, že polícia začala prípad vyšetrovať. Zatiaľ nie je jasné, či muž, identifikovaný ako 52-ročný Ghólamrezá Mansúri, z okna hotelovej izby vypadol alebo či ho niekto z okna na šiestom poschodí budovy postrčil.

Mansúriho minulý týždeň v Bukurešti zatkla rumunská polícia, ktorá ho následne vzala pod dohľad, kým Irán požiada o jeho vydanie.

Irán vyhlásil po Mansúrim pátranie pre podozrenie z korupcie, keď údajne ako sudca prijal úplatky vo výške 500.000 eur.

Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) tohto sudcu medzičasom obvinila z mučenia a zločinov proti ľudskosti, ktorých sa údajne dopustil v roku 2013 po zadržaní 20 novinárov v Iráne. RSF naňho 12. júna podali sťažnosť na generálnu prokuratúru v nemeckom meste Karlsruhe, pretože podľa ich zistení sa Mansúri v tom čase "mal pravdepodobne nachádzať v Nemecku", kde mal podstúpiť lekárske ošetrenie. RSF požadovali jeho "okamžité zatknutie".