Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Iránska opozícia žiada referendum o jadrovom programe

V referende by Iránci dostali otázku, či si želajú pokračovať v jadrovom programe alebo ho zastaviť vo svetle západných sankcií a sporu so svetovými veľmocami.

Teherán 12. júla (TASR) - Popredný predstaviteľ iránskej opozície a bývalý minister vnútra Abdolláh Núrí vyzval na celonárodné referendum o jadrovom programe krajiny. Informovala o tom dnes opozičná webová stránka Džaras.

"Je úplne jasné, že by sme mali mať právo vykonávať mierové jadrové programy, otázkou však je, či stojí za to obetovať národné záujmy len pre jedinú záležitosť," povedal Núrí na stretnutí so študentskými aktivistami v Teheráne.

"Bolo by preto rozumné nechať ľudí rozhodnúť v referende o nukleárnom spore medzi Iránom a svetovými veľmocami," uviedol Núrí. V referende by Iránci dostali otázku, či si želajú pokračovať v jadrovom programe alebo ho zastaviť vo svetle západných sankcií a sporu so svetovými veľmocami.

Núrí (62), ktorý je tiež duchovným, pôsobil ako minister vnútra vo vládach prezidentov Akbara Hášimího Rafsandžáního (1989-93) a Muhammada Chatámího (1997-98). Bol však nútený odstúpiť vzhľadom na kritický postoj k vládnucemu zriadeniu.

V roku 1999 bol prvým iránskym ministrom, ktorého od islamskej revolúcie v krajine postavili pred súd. Pre obvinenia z publikácie protiislamských materiálov a spojenia s USA ho odsúdili na päťročné väzenie. Po prepustení v roku 2002 sa stiahol z politiky, objavili sa však dohady, že by mohol byť kandidátom reformistickej opozície v budúcoročných prezidentských voľbách.