Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Iránska polícia zasahovala proti demonštrantom na univerzite

Provládni demonštranti sa zúčastňujú na protestnom zhromaždení odsudzujúcom nedávne protivládne protesty v súvislosti s úmrtím 22-ročnej Mahsy Amíníovej, ktorú zadržala mravnostná polícia v Teheráne v nedeľu 25. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Podľa miestnych médií príslušníci poriadkovej polície použili voči stovkám protestujúcich študentov na Šarífovej technologickej univerzite slzotvorný plyn a paintballové pištole.

Teherán 3. októbra (TASR) - Iránske bezpečnostné zložky zasiahli v noci na pondelok proti študentskému protestu na prestížnej univerzite v Teheráne v spojitosti so smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ľudskoprávne organizácie.

Podľa miestnych médií príslušníci poriadkovej polície použili voči stovkám protestujúcich študentov na Šarífovej technologickej univerzite slzotvorný plyn a paintballové pištole.

Študenti kričali heslá ako "Žena, život, sloboda" či "Študenti uprednostňujú smrť pred ponížením", uviedla tlačová agentúra Mehr a dodala, že v snahe upokojiť situáciu sa k študentom prihovoril aj iránsky minister vedy Mohammad Alí Zolfigol.

Pouličné protesty v Iráne vyvolala správa o smrti 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej, o ktorej iránske úrady informovali 16. septembra. Tri dni predtým Amíníovú zatkla mravnostná polícia za údajné porušenie pravidiel obliekania. Iránske úrady tvrdia, že mladá žena zomrela prirodzenou smrťou. Podľa aktivistov ju však policajti bili do hlavy obuškom a hlavu jej udreli o kapotu vozidla.

Pri zásahoch iránskych bezpečnostných síl voči účastníkom protestov prišlo o život už najmenej 92 ľudí.