Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Iránske bezpečnostné sily strieľali na demonštrantov, 25 je zranených

Ilustračná snímka. Foto: TASR / AP

Masové protesty v iránskych mestách už medzičasom - po tvrdých zásahoch bezpečnostných síl - utíchli.

Teherán 2. júna (TASR) - Iránske bezpečnostné sily strieľali na demonštrantov v prevažne kurdskom regióne na západe Iránu. Zranenia pri tom utrpelo najmenej 25 protestujúcich, informovala v piatok nórska kurdská ľudskoprávna organizácia Hengaw. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

K streľbe došlo vo štvrtok večer v meste Abdanan, ktoré leží v provincii Ílám pri hraniciach s Irakom.

Protest vyvolala podľa tvrdení miestnych obyvateľov smrť mladého muža, ktorý bol pred niekoľkými dňami prepustený z väzby, avšak následne zomrel v nemocnici. Miestni tvrdia, že s ním vo väzbe zle zaobchádzali. DPA podotýka, že tieto tvrdenia nedokáže nezávisle overiť.

Videozáznam, ktorý zverejnila organizácia Hengaw, zachytáva policajné vozidlá, dym a demonštrantov, ktorí vykrikovali protestné heslá a počuť na ňom aj streľbu. Išlo o prvé väčšie potýčky demonštrantov s bezpečnostnými silami za ostatné mesiace.

Viacerí demonštranti boli podľa Hengaw zasiahnutí brokmi, píše agentúra AFP.

V kurdských oblastiach medzitým na iných protestoch pálili transparenty zobrazujúce zakladateľa iránskej islamskej republiky ajatolláha Rúholláha Chomejního, ktorý má zajtra výročie smrti. Nové protesty v kurdských regiónoch potvrdili aj svedkovia.

Irán zachvátili vlani v polovici septembra nepokoje, ktoré boli reakciou na smrť mladej Kurdky Mahsy Amíníovej. Tá zomrela vo väzbe po zatknutí teheránskou mravnostnou políciou za údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania pre ženy.

Následné protesty prebiehali celé mesiace a krajinu uvrhli do najhoršej krízy za ostatné desaťročia. Masové protesty v iránskych mestách už medzičasom - po tvrdých zásahoch bezpečnostných síl - utíchli. Mnohé ženy vo väčších mestách však aj naďalej prejavujú nesúhlas s vládou tým, že odmietajú nosiť hidžáb, ako to vyžaduje zákon.