Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Iránske médiá od novembra evidujú vyše 2400 prípadov otravy na školách

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Deti postihnuté nešpecifikovanou otravou sa údajne sťažovali na bolesti hlavy, búšenie srdca, pocit letargie alebo na neschopnosť pohybu.

Dubaj/Teherán 6. marca (TASR) - Iránske médiá evidujú od novembra minulého roku viac ako 2400 prípadov podozrenia na otravu žiakov tamojších škôl. Iránske úrady zatiaľ nezverejnili žiadnu oficiálnu bilancia počtu týchto prípadov, ktoré sa odohrali zväčša v dievčenských školách, informovala v pondelok agentúra DPA.

Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v pondelok vyhlásil, že ak sa preukáže, že séria podozrivých otráv v školách bola úmyselná, vinníci si zaslúžia smrť za spáchanie "neodpustiteľného zločinu".

Agentúra AP, ktorá ho citovala, poznamenala, že ajatolláh Chameneí, ktorý má v Iráne posledné slovo vo všetkých štátnych záležitostiach, hovoril v pondelok o otravách detí vôbec prvýkrát, odkedy sa o nich začalo hovoriť koncom minulého roka, informuje TASR.

Aj iní predstavitelia v Iráne o nich začali hovoriť až v posledných týždňoch, pričom neposkytli žiadne podrobnosti o tom, kto môže byť za týmito útokmi alebo aké chemikálie - ak vôbec - boli pri nich použité.

AP pripomenula, že Irán - na rozdiel od susedného Afganistanu - nezaznamenal prípady násilia zo strany náboženských extrémistov odmietajúcich vzdelávanie žien.

Iránske úrady od novembra minulého roku priznali podozrenie na útoky na viac ako 50 školách v 21 z 30 iránskych provincií. Okrem dievčenských bola údajne postihnutá i najmenej jedna chlapčenská škola.

Iránsky minister vnútra Ahmad Vahídí cez víkend uviedol, že vyšetrovatelia zhromaždili "podozrivé vzorky". Ďalšie podrobnosti neuviedol. Vyzval však verejnosť, aby zachovala pokoj, a obvinil nemenovaných "nepriateľov" z podnecovania strachu s cieľom podkopať islamskú republiku.

Deti postihnuté nešpecifikovanou otravou sa údajne sťažovali na bolesti hlavy, búšenie srdca, pocit letargie alebo na neschopnosť pohybu. Niektoré popisovali, že zacítili vôňu mandarínok, zápach chlóru či čistiacich prostriedkov.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zdokumentovala podobný jav aj v Afganistane. Dochádzalo k nemu v rokoch 2009-12, keď sa stovky dievčat po celej krajine sťažovali na zvláštne pachy a otravy. Na podporu podozrení z otravy sa nenašli žiadne dôkazy. WHO uviedla, že ide o "hromadné psychogénne choroby".