Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Iránske revolučné gardy potlačili protivládne protesty

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Iránske revolučné gardy sú polovojenskou zložkou lojálnou duchovnému lídrovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu. Demonštranti protestovali proti vysokému rozpočtu Revolučných gárd a proti Chameneímu.

Teherán 7. januára (TASR) - Irán a jeho bezpečnostné zložky ukončili vlnu nepokojov spojených s protivládnymi protestami, ktoré sa začali minulý mesiac. Oznámili to v nedeľu Iránske revolučné gardy.

Vo vyhlásení na svojej webovej stránke obvinili z nepokojov Spojené štáty, Izrael a Saudskú Arábiu, ako aj exilovú opozičnú skupinu Ľudoví mudžahedíni (Modžáhedíne Chalk) a podporovateľov monarchie, ktorú zvrhla islamská revolúcia v roku 1979.

Iránske revolučné gardy sú mocnou polovojenskou zložkou lojálnou najvyššiemu duchovnému lídrovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu. Mnohí z demonštrantov protestovali proti vysokému rozpočtu Revolučných gárd ako aj proti samotnému Chameneímu.

Od začiatku protestov došlo k zatknutiu stoviek ľudí. Je medzi nimi približne 90 univerzitných študentov, uviedla polooficiálna agentúra ISNA s odvolaním sa na reformného poslanca Mahmúda Sádekího.

Iránski poslanci mali v nedeľu zasadanie za zatvorenými dverami, na ktorom ich bezpečnostní predstavitelia informovali o protestoch a podmienkach zatknutých. "Bolo zdôraznené, že zahraničné prvky, a obzvlášť Spojené štáty, hrali hlavnú úlohu pri vytváraní a manipulovaní nedávnych protestov," citovala štátna agentúra IRNA poslanca Džalála Mirzáího.

USA a Izrael vyjadrili podporu protestom, ale popierajú obvinenia z toho, že by ich podnecovali. V minulých dňoch stúpenci vlády uskutočnili niekoľko masových zhromaždení po celej krajine na protest voči nepokojom, pripomína agentúra AP.

Protivládne protesty vypukli 28. decembra v meste Mašhad a rozšírili sa aj do mnohých ďalších miest, pričom si vyžiadali najmenej 21 obetí na životoch.

Protivládni demonštranti poukazovali na nárast cien za potraviny a vysokú mieru nezamestnanosti v Iráne. Časť z protestujúcich žiadala aj demisiu vlády.

V reakcii na to iránska vláda vyzvala svojich priaznivcov na protidemonštrácie a deklarovala, že protivládne protesty sú dôsledkom zasahovania cudzích štátov do vnútorných záležitostí Iránu.