Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Iránske úrady zakázali šéfredaktorovi denníka Etemad tlačovú činnosť

Ilustračná snímka Foto: TASR

Sobotné vydanie novín citovalo 70-ročného Behzadiho, že pôvodne mu hrozilo väzenie, ale namiesto toho mu súd udelil ročný zákaz činnosti.

Teherán 29. júla (TASR) - Iránske úrady zakázali šéfredaktorovi reformného denníka Etemad "akúkoľvek tlačovú činnosť" na jeden rok. Ide o trest za spravodajstvo o minuloročných celoštátnych protestoch. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Sobotné vydanie novín citovalo 70-ročného Behzadiho, že pôvodne mu hrozilo väzenie, ale namiesto toho mu súd udelil ročný zákaz činnosti.

Behrúz Behzadi bol "obvinený zo zverejnenia falošného obsahu", uviedol denník Etemad. Trest pre novinára požadovala prokuratúra na základe sťažnosti teheránskej pobočky iránskych revolučných gárd.

Podľa denníka išlo o správy, ktoré podrobne popisovali októbrový "únos" vedca a "zákazy a zatknutia" umelcov, ktorí podporovali protestné hnutie vyvolané smrťou iránskej Kurdky Mahsy Aminiovej.

Mladá žena zomrela v policajnej väzbe v Teheráne, kde ju mravnostná polícia zadržala za údajne nesprávne nasadený hidžáb (pokrývku hlavy) a vo väzbe zomrela. Následné protesty vyústili do výziev na zvrhnutie iránskeho teokratického režimu a niekoľkomesačných nepokojov. Mnoho žien, predovšetkým v Teheráne a ďalších mestách, úplne prestalo nosiť hidžáb.

Pri demonštráciách zomreli stovky ľudí vrátane desiatok príslušníkov polície. Tisíce ľudí bolo zatknutých. V januárovej správe denníka Etemad sa odhadovalo, že medzi zatknutými počas nepokojov bolo asi 80 novinárov.