Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Iránske vedenie sa obáva ďalších protestov kvôli zostrelenému lietadlu

Ľudia sa účastnia na vigílii na počesť 176 ľudí, ktorí zahynuli pri zostrelení ukrajinského lietadla linky PS752 iránskou armádou v Teheráne v sobotu 11. januára 2020. Iránske vedenie v nedeľu nariadilo rozmiestniť v Teheráne veľký počet príslušníkov bezpečnostných zložiek, keďže sa obáva ďalších pouličných protestov. Tie vypukli v sobotu po tom, ako iránske revolučné gardy pripustili, že náhodne zostrelili ukrajinské civilné lietadlo. K tragédii došlo v čase eskalácie napätia so Spojenými štátmi. Foto: TASR/AP

Podľa agentúry AP v Teheráne v nedeľu hliadkovali poriadková a zásahová polícia, ako aj príslušníci revolučných gárd, ktorí patrolovali na motorkách.

Teherán 12. januára (TASR) - Iránske vedenie v nedeľu nariadilo rozmiestniť v Teheráne veľký počet príslušníkov bezpečnostných zložiek, keďže sa obáva ďalších pouličných protestov. Tie vypukli v sobotu po tom, ako iránske revolučné gardy pripustili, že náhodne zostrelili ukrajinské civilné lietadlo. K tragédii došlo v čase eskalácie napätia so Spojenými štátmi.

Podľa agentúry AP v Teheráne v nedeľu hliadkovali poriadková a zásahová polícia, ako aj príslušníci revolučných gárd, ktorí patrolovali na motorkách. V službe boli aj príslušníci bezpečnostných zložiek v civile.

AP dodala, že ľudia v uliciach sa na príslušníkov bezpečnostných zložiek ani nedívali, aby neupútali ich pozornosť.

Iránska polícia už v sobotu rozohnala dav študentov, ktorí sa zišli v Teheráne, aby si uctili pamiatku ľudí, ktorí zahynuli v stredu pri páde omylom zostreleného ukrajinského lietadla.

Podľa agentúry AFP sa v sobotu podvečer v centre Teheránu pri budove univerzity zišli stovky študentov. Pokojný charakter pietneho aktu sa však zmenil, keď študenti začali skandovať slogany odsudzujúce "klamárov" a požadovať demisiu a stíhanie osôb zodpovedných za zostrelenie lietadla a za pokusy kryť toto zlyhanie iránskeho vojenského personálu tvrdením, že pád lietadla bol dôsledkom technickej poruchy na jeho palube.

Medzi účastníkmi tejto akcie bol aj britský veľvyslanec v Teheráne, ktorého dokonca na niekoľko desiatok minút zadržali pred teheránskou polytechnickou univerzitou za to, že údajne nabádal na protivládne protesty.

Samotný ambasádor Robert Macaire však toto obvinenie popiera a tvrdí, že sa len zúčastnil na vigílii na počesť 176 ľudí, ktorí zahynuli pri zostrelení ukrajinského lietadla linky PS752 iránskou armádou.