Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Iránske železnice sa stali terčom kybernetického útoku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hackeri zverejňovali falošné správy o údajných meškaniach alebo zrušeniach vlakov na digitálnych informačných tabuliach po celej krajine.

Teherán 10. júla (TASR) - Iránske železnice sa v piatok stali terčom kybernetického útoku, uviedla agentúra AP odvolajúc sa na informácie polooficiálnej tlačovej agentúry Fars.

Hackeri zverejňovali falošné správy o údajných meškaniach alebo zrušeniach vlakov na digitálnych informačných tabuliach po celej krajine. Zjavne sa snažili byť vtipní, keďže spolu so správami "o veľkom oneskorení alebo zrušení vlakového spojenia z dôvodu kybernetického útoku" vyzývali cestujúcich, aby zatelefonovali na informácie, pričom uviedli telefónne číslo kancelárie najvyššieho duchovného vodcu krajiny ajatolláha Alího Chomeiního.

Hackerský útok viedol podľa agentúry k "bezprecedentnému chaosu" na železničných staniciach. Žiadna skupina sa zatiaľ neprihlásila k zodpovednosti za kyberútok.

Elektronický systém pre sledovanie vlakov v krajine vypadol už skôr toho dňa. Nebolo však bezprostredne jasné, či tento výpadok bol tiež súčasťou kybernetického útoku.

V roku 2019 spôsobila chyba na počítačových serveroch železničnej spoločnosti Iránu početné oneskorenia vo vlakovej doprave v krajine.