Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Iránskeho diplomata odsúdili na 20 rokov za plánovanie útoku

Belgický vojak hliadkuje. Foto: TASR/AP

Dvojicu si podľa prokuratúry Asádí najal roky pred plánovaným útokom, pričom mu mala získavať informácie o predstaviteľoch iránskej opozície žijúcej v exile.

Antverpy 4. februára (TASR) - Na 20 rokov väzenia odsúdili vo štvrtok v Belgicku iránskeho diplomata Asadolláha Asadího. Usvedčili ho zo zosnovania zmareného bombového útoku na zhromaždenie iránskej exilovej komunity pri Paríži z júna 2018, informovala agentúra AP.

Asadí, ktorý pôsobil na iránskom veľvyslanectve vo Viedni, odmietol počas procesu vypovedať, pričom sa odvolával na svoj diplomatický status. Na vynesení rozsudku sa nezúčastnil, pričom podľa svojho právneho zástupcu všetky obvinenia popiera.

Diplomat (49) bol obvinený z toho, že si v Belgicku najal dvojicu, ktorá mala 30. júna 2018 zaútočiť na výročné stretnutie iránskej exilovej opozičnej skupiny s názvom Organizácia ľudových mudžahedínov Iránu (MEK) v meste Villepinte v departemente Seine-Saint-Denis v metropolitnej oblasti Paríža. Na stretnutí sa podľa odhadov úradov zhromaždilo 25.000 ľudí, medzi nimi aj Rudy Giuliani, právnik amerického exprezidenta Donalda Trumpa.

Dvojicu si podľa prokuratúry Asádí najal roky pred plánovaným útokom, pričom mu mala získavať informácie o predstaviteľoch iránskej opozície žijúcej v exile. Následne mal tomuto páru dať zariadenie obsahujúce 550 gramov výbušnej látky.

Belgickú políciu však ktosi na celý plán upozornil. Zmienený belgicko-iránsky pár zadržala, keď v deň plánovaného útoku cestoval do Francúzska aj s bombou v aute. Pyrotechnici neskôr uviedli, že výbušnina mala profesionálnu kvalitu a mohla spôsobiť značnú explóziu.

Asádího zadržali o deň neskôr v Nemecku. V čase zatknutia bol na dovolenke a podľa súdu tak nemal nárok na diplomatickú imunitu, uvádza AP.

Belgická tajná služba tohto Asádího identifikovala v správe, do ktorej nahliadla agentúra AP, ako pracovníka iránskeho ministerstva pre bezpečnosť a tajné služby využívajúceho svoju diplomatickú prácu vo Viedni len ako krytie. Aj žalobcovia, avšak bez poskytnutia dôkazov, tvrdili, že útok plánoval po priamom rozkaze vysokopostavených iránskych predstaviteľov. Teherán však akúkoľvek účasť poprel.

Okrem Asádího odsúdili vo štvrtok v Antverpách aj jeho troch spolupáchateľov. Zmienený pár odsúdili na 18 rokov, resp. 15 rokov väzenia a odobrali mu tiež belgické občianstvo, uvádza agentúra AFP. Štvrtého obžalovaného, ktorým je Asadího príbuzný, odsúdili na 17 rokov.