Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Iránski diplomati opustili budovu veľvyslanectva v Tirane

Policajti vstupujú do budovy iránskeho veľvyslanectva v albánskej metropole Tirana 8. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Iránski diplomati a ostatní zamestnanci veľvyslanectva dostali na opustenia Albánska lehotu 24 hodín.

Tirana 8. septembra (TASR) - Iránski diplomati vo štvrtok opustili budovu svojho veľvyslanectva v Tirane. Albánsko obvinilo Irán z rozsiahleho kybernetického útoku a v stredu s ním prerušilo diplomatické styky. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Posledné dve vozidlá iránskeho diplomatického zboru so zhruba desiatimi ľuďmi opustili veľvyslanectvo vo štvrtok na poludnie. Budovu, na ktorej stále viala iránska vlajka, po ich odchode obkľúčili policajti.

Albánsky premiér Edi Rama v stredu obvinil Irán z júlového kybernetického útoku proti albánskym inštitúciám. Cieľom bolo "ochromiť verejné služby a nabúrať sa do dát a elektronickej komunikácie vládnych systémov". Iránski diplomati a ostatní zamestnanci veľvyslanectva dostali na opustenia Albánska lehotu 24 hodín.

Ide o prvý známy prípad, keď krajina prerušila diplomatické vzťahy pre kybernetický útok, píše AP.

Agentúra Reuters citovala očitého svedka, ktorý videl vo štvrtok ráno na iránskom veľvyslanectve v Tirane muža, ktorý v hrdzavom sude pálil dokumenty, zatiaľ čo steny budovy osvetľovali plamene.

Vzťahy medzi Tiranou a Teheránom sú napäté od roku 2014, keď sa Albánsko rozhodlo prijať približne 3000 členov iránskej exilovej opozičnej organizácie Ľudoví mudžahedíni (MEK)