Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Iránsky minister zahraničných vecí navštívi budúci týždeň Pakistan

Iránska národná zástava. Foto: TASR/AP

Pakistan a Irán sa na zmiernení napätia dohodli v piatok.

Islamabad 22. januára (TASR) - Iránsky minister zahraničných vecí pricestuje začiatkom budúceho týždňa na návštevu Pakistanu, oznámil v pondelok Islamabad. Tento krok signalizuje snahu oboch susediacich krajín o znovu vybudovanie vzťahov po minulotýždňových vzájomných útokoch na údajné ciele militantov, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Na pozvanie ministra zahraničných vecí Džalíla Abbása Džiláního navštívi minister zahraničných vecí Islamskej republiky Iránu Hosejn Amír Abdollahján 29. januára Pakistan," uviedlo pakistanské ministerstvo zahraničných vecí.

Rezort vo vyhlásení tiež oznámili, že veľvyslanci oboch krajín sa do 26. januára vrátia na miesta vyslania. Pakistan totiž po minulotýždňovom útoku povolal svojho veľvyslanca z Teheránu a vyhostil zo svojho územia iránskeho veľvyslanca. Islamabad takisto zrušil všetky dohodnuté stretnutia na vysokej diplomatickej úrovni.

Irán podnikol útok minulý týždeň v utorok na údajné skrýše militantov sunnitskej skupiny Džajš al-Adl. Podľa Pakistanu si vyžiadal dve obete a vo štvrtok na to reagoval obdobnými útokmi na podľa neho pozície povstalcov v Iráne. Podľa Teheránu zahynulo deväť ľudí.

Zriedkavé útočné akcie v ľahko priepustnom pohraničnom regióne Balúčistan – rozdelenom medzi obe krajiny – zhoršili regionálne napätie, už i tak vyhrotené vojnou medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Išlo zároveň aj o najvážnejšie cezhraničné útoky medzi oboma susedmi za posledných niekoľko rokov.

Pakistan a Irán sa na zmiernení napätia dohodli v piatok.