Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Iránsky poslanec priznal, že Irán dokáže vyrobiť jadrové zbrane

Mahmúd Ahmadinedžád Foto: TASR/AP

Jeho názory nepredstavujú oficiálnu iránsku vládnu politiku, informovala tlačová agentúra Associated Press.

Teherán 7. apríla (TASR) - Prominentný iránsky poslanec povedal, že Irán má potrebné znalosti a vedecké kapacity na výrobu jadrových zbraní, ale nikdy ich nevyrobí.

Prominentný iránsky politik prvýkrát verejne potvrdil, že Irán má technologické kapacity na výrobu jadrovej zbrane.

Gholamreza Mešbahi Moghadam v rozhovore pre novú webovú stránku iránskeho parlamentu, icana.ir, v piatok večer povedal, že Irán dokáže hravo vyprodukovať vysoko obohatený urán, používaný pri výrobe jadrových bômb, toto však nie je politika Teheránu.

Jeho názory nepredstavujú oficiálnu iránsku vládnu politiku, informovala tlačová agentúra Associated Press.

USA a ich spojenci obviňujú Irán, že sa pokúša vyvinúť jadrové zbrane, čo Teherán odmieta.

Izrael: Vyjadrenia iránskeho poslanca o jadrových kapacitách predstavujú hrozbu



Vyhlásenia popredného iránskeho poslanca, že Teherán je schopný vyrobiť jadrové zbrane, potvrdzuje názor Izraela, že sporný jadrový program islamskej republiky má aj vojenský rozmer. Dnes to vyhlásil nemenovaný izraelský predstaviteľ.

Izraelský predstaviteľ zopakoval požiadavky, ktoré v marci predložil premiér Benjamin Netanjahu: Irán musí ukončiť obohacovanie uránu, musí nechať z krajiny odviesť všetok urán obohatený na úroveň pre vojenské využitie a tiež musí zrušiť stredisko jadrového výskumu vo Fordó.

Prominentný iránsky poslanec Gholamreza Mešbahi Moghadam v piatok povedal, že Irán má potrebné znalosti a vedecké kapacity na výrobu jadrových zbraní, ale nikdy ich nevyrobí. Politik prvýkrát verejne potvrdil, že Irán má technologické kapacity na výrobu jadrovej zbrane.