Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Iránsky prezident označil Donalda Trumpa za tyrana

Hasan Rúhání, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Štyri roky jeho úradovania nepriniesli nič iné ako nespravodlivosť, korupciu a ťažkosti pre jeho vlastný národ aj pre celý svet, uviedol Rúhaní.

Teherán 20. januára (TASR) - Iránsky prezident Hasan Rúhání v stredu privítal odchod Donalda Trumpa z úradu prezidenta Spojených štátov, pričom dosluhujúceho šéfa Bieleho domu označil za "tyrana". Informovala o tom agentúra AFP.

Vyhlásenie iránskeho prezidenta prišlo v posledných hodinách republikána Trumpa vo funkcii amerického prezidenta. V stredu napoludnie miestneho času totiž zloží prísahu nový demokratický prezident USA Joe Biden.

"Éra tyrana sa skončila a dnes je posledný deň jeho zlovestnej vlády. Štyri roky jeho úradovania nepriniesli nič iné ako nespravodlivosť, korupciu a ťažkosti pre jeho vlastný národ aj pre celý svet," uviedol Rúhaní v televíznom príhovore.

Napätie medzi Iránom a Spojenými štátmi sa v poslednom období zvýšilo v súvislosti so spormi okolo iránskeho jadrového programu a sankciami, ktoré na Teherán uvalila Trumpova administratíva.

Americká vláda v roku 2018 jednostranne odstúpila od jadrovej dohody veľmocí s Iránom a následne opätovne zaviedla voči sankcie Teheránu. Irán začal v reakcii na to porušovať svoje záväzky vyplývajúce z tejto dohody. Novozvolený americký prezident Joe Biden uviedol, že je ochotný sa k jadrovej zmluve s Teheránom vrátiť.