Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Iránsky prezident označil protesty za sprisahanie nepriateľov Iránu

Žena si strihá vlasy na hlavnom aténskom námestí Syntagma v sobotu 24. septembra 2022 na protest po smrti 22-ročnej Iránky Mahsy Amíníovej. Foto: TASR/AP

Pouličné protesty v Iráne vyvolala správa o smrti 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej, o ktorej iránske úrady informovali 16. septembra.

Teherán 2. októbra (TASR) - Iránsky ultrakonzervatívny prezident Ebráhím Raísí v nedeľu označil prebiehajúce nepokoje v krajine za "sprisahanie nepriateľov Iránu", ktoré podľa neho bolo neúspešné.

Vo vyhlásení zverejnenom prezidentskou kanceláriou sa píše, že "v čase, keď islamská republika prekonávala ekonomické problémy, aby sa stala aktívnejšou v regióne a vo svete, nepriatelia vstúpili do hry so zámerom izolovať Irán. Ale toto sprisahanie sa im nepodarilo."

Pouličné protesty v Iráne vyvolala správa o smrti 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej, o ktorej iránske úrady informovali 16. septembra. Tri dni predtým Amíníovú zatkla mravnostná polícia za údajné porušenie pravidiel obliekania. Iránske úrady tvrdia, že mladá žena zomrela prirodzenou smrťou. Podľa aktivistov ju však policajti bili do hlavy obuškom a hlavu jej udreli o kapotu vozidla.

Pri zásahoch iránskych bezpečnostných síl voči účastníkom protestov vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej prišlo o život už najmenej 92 ľudí.