Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rúhání považuje európsky balík ekonomických opatrení za nedostatočný

Iránsky prezident Hasan Rúhání. Foto: TASR/AP

Iránsky prezident zároveň vyjadril nádej, že otázkou sa bude možné zaoberať na schôdzke ministrov zvyšných 5 signatárov jadrovej dohody (Británia, Francúzsko, Nemecko, Čína a Rusko) s Iránom.

Londýn 6. júla (TASR) - Európsky balík ekonomických opatrení zameraných na kompenzáciu odstúpenia USA od kľúčovej jadrovej dohody nie je postačujúci. V telefonickom rozhovore s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom to vo štvrtok povedal iránsky prezident Hasan Rúhání, informuje agentúra Reuters.

"Balík navrhovaný Európou... nespĺňa všetky naše požiadavky," citovala Rúháního iránska štátna tlačová agentúra IRNA.

Iránsky prezident zároveň vyjadril nádej, že otázkou sa bude možné zaoberať na piatkovej schôdzke ministrov zahraničných vecí zvyšných piatich signatárov jadrovej dohody (Británia, Francúzsko, Nemecko, Čína a Rusko) s Iránom, ktorá sa uskutoční vo Viedni.

Rúhání vo štvrtok telefonoval aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorej povedal, že európsky balík ekonomických opatrení je "sklamaním". Navrhovaný balík podľa neho neobsahuje akčný plán alebo jasnú cestovnú mapu pre pokračovanie spolupráce medzi zvyšnými signatármi dohody. "Zahrňuje jedine niektoré všeobecné prísľuby, podobne ako predchádzajúce vyhlásenia EÚ," citovala Rúháního iránska tlačová agentúra Tasním.

Teherán sa snaží získať garancie, že v prípade opätovného nadobudnutia platnosti amerických sankcií nezostane ekonomicky izolovaný.

Na základe jadrovej dohody Irán súhlasil s obmedzením svojho jadrového programu, čo má zabezpečiť, že nebude v budúcnosti zneužitý na výrobu jadrovej zbrane. Západné štáty na oplátku stiahli svoje sankčné opatrenia uvalené voči tejto islamskej republike. Spojené štáty od jadrovej dohody odstúpili v máji.