Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Iránsky prezident Raísí pricestuje na rokovania s Putinom do Moskvy

Na archívnej snímke iránsky prezident Ebrahím Raísí. Foto: TASR/AP

Putin a Raísí budú podľa vyhlásenia Kremľa hovoriť o "celom spektre otázok bilaterálnej spolupráce" vrátane dohody o iránskom jadrovom programe z roku 2015.

Moskva 18. januára (TASR) - Iránsky prezident Ebráhím Raísí pricestuje v stredu do Moskvy, kde absolvuje rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Stane sa tak v čase rokovaní o oživení tzv. iránskej jadrovej dohody, ktoré prebiehajú vo Viedni. S odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa o tom informovala v utorok agentúra AFP.

Podľa AFP pôjde o najdôležitejšiu oficiálnu zahraničnú cestu ultrakonzervatívca Raísího, odkedy sa vlani v auguste ujal funkcie, a takisto o prvú návštevu iránskeho prezidenta v Rusku od roku 2017.

Putin a Raísí budú podľa vyhlásenia Kremľa hovoriť o "celom spektre otázok bilaterálnej spolupráce" vrátane dohody o iránskom jadrovom programe z roku 2015, ktorú vyrokoval Raísího predchodca, umiernený centrista Hasan Rúhání.

Rokovania o záchrane jadrovej dohody sa obnovili koncom novembra 2021 po tom, ako boli v júni pozastavené v súvislosti s prezidentskými voľbami v Iráne a následnou výmenou vládnych garnitúr v Teheráne.

Dohoda z roku 2015 - na ktorej sa dohodol Irán s Britániou, Čínou, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom a USA - ponúkla Teheránu úľavu od sankcií výmenou za obmedzenie jeho jadrového programu, aby sa zabezpečilo, že Irán nebude vyvíjať atómové zbrane. Vtedajší americký prezident Donald Trump však v roku 2018 od dohody odstúpil a znovu uvalil voči Teheránu ostré sankcie. V reakcii na to začal Irán ustupovať od svojich záväzkov vyplývajúcich z dohody.

Ako pripomína AFP, Moskva a Teherán majú tradične silné politické, ekonomické a vojenské väzby, spoločné záujmy v Afganistane a v desaťročie trvajúcej občianskej vojne v Sýrii sú Irán aj Rusko kľúčovými spojencami tamojšieho prezidenta Bašára Asada.