Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Iránsky prezident skritizoval turecké priehrady na Eufrate a Tigrise

Na fotografii Hassan Rúhaní. Foto: TASR/AP

Hoci Turecko priamo nespomenul, zrejme narážal na priehrady vybudované touto krajinou v posledných desaťročiach.

Teherán 3. júla (TASR) - Iránsky prezident Hasan Rúhání kritizoval dnes Turecko za výstavbu priehrad na riekach tečúcich do Sýrie a Iraku, keďže takéto projekty môžu byť podľa neho "nebezpečné" pre daný región. Hoci Turecko priamo nespomenul, zrejme narážal na priehrady vybudované touto krajinou v posledných desaťročiach na Eufrate a Tigrise.

"Mnohé z aktivít tohto druhu by mali byť zastavené," povedal Rúhaní na konferencii o prevencii alebo minimalizácii piesočných búrok. "Výstavba priehrad bez náležitých štúdií môže byť nebezpečná pre budúcnosť regiónu," dodal bez uvedenia podrobností.

Piesočné búrky, ktoré sužujú iránske hlavné mesto Teherán a iné oblasti, dávajú experti do súvislosti s výstavbou priehrad na horných tokoch riek.

Turecko má so Sýriou a Irakom uzavreté dohody o využívaní riek, napriek tomu však občas dochádza k sporom. Na Eufrate a Tigrise už Turci vybudovali 19 priehrad a ďalšie tri postaviť plánujú.

Irán je blízkym spojencom Iraku, ako aj Sýrie. V sýrskej občianskej vojne Irán podporuje tamojšiu vládu, zatiaľ čo Turecko stojí na strane opozície.