Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Íri podporili v referende novú fiškálnu zmluvu EÚ

Foto: TASR/AP

Vyplýva to z oficiálnych výsledkov. Za jej prijatie hlasovalo 60,3 % voličov.Za týmto pre vládu dobrým výsledkom je pravdepodobne zodpovedná mesiac trvajúca kampaň.

Dublin 1. júna (TASR) - Íri podporili novú fiškálnu zmluvu EÚ, keď sa za jej prijatie v štvrtkovom referende vyjadrilo vyše 60 percent hlasujúcich. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP s odvolaním sa na konečné výsledky, ktoré zverejnili írski predstavitelia.

Podľa zverejnených výsledkov za prijatie novej zmluvy EÚ hlasovalo 60,3 percenta zúčastnených voličov. Ide o oveľa jednoznačnejšie schválenie zmluvy vo štvrtkovom plebiscite, ako sa v prieskumoch predpokladalo.

Za týmto pre vládu dobrým výsledkom je pravdepodobne zodpovedná aj mesiac trvajúca kampaň v Írsku, do ktorej sa zapojila väčšina vládnych predstaviteľov a množstvo osobností verejného života.

V 43 volebných obvodoch zvíťazili "euroskeptici" len v piatich, a to najmä v najchudobnejších častiach metropoly Dublin a v grófstve Donegal na severozápade krajiny.

Írsko bolo jedinou krajinou, kde sa o pláne na prísnejšiu rozpočtovú disciplínu, iniciovanom Nemeckom, rozhodovalo v ľudovom hlasovaní.

Na schválenie zmluvy je potrebný súhlas len 12 zo 17 krajín eurozóny.


Reakcia slovenskej diplomacie


MZV SR víta výsledky írskeho referenda o Zmluve o stabilite, koordinácii a správe v Hospodárskej a menovej únii (fiškálna dohoda). Írski občania demokratickým spôsobom podporili proces vytvárania spoločných európskych pravidiel zameraných na ozdravovanie verejných financií.

Výsledky referenda sú pozitívnym signálom pre celú Európu a potvrdzujú, že navrhované európske riešenia, ktorých cieľom je sprísniť dohľad nad finančným hospodárením krajín, sú legitímne a majú podporu medzi občanmi.

Írski občania ukázali, že aj v podmienkach, kedy je ich vláda nútená prijímať mnohé nepopulárne opatrenia, sú pripravení podporiť zodpovedné rozhodnutia.