Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Írska strana Fine Gael sa v prieskume vyrovnala strane Sinn Féin

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Prieskum ukázal, že podpora Sinn Féin najvýraznejšie klesla medzi mladšími, mestskými a robotníckymi voličmi.

Dublin 16. mája (TASR) - Írska strana Fine Gael premiéra Simona Harrisa sa vo štvrtok v prieskume verejnej mienky prvýkrát po takmer troch rokoch vyrovnala opozičnej strane Sinn Féin, čo je ďalšia potenciálna prekážka pre nádeje tejto opozičnej strany na prvé vládnutie. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

Podľa prieskumu, ktorý pre denník The Irish Times uskutočnila spoločnosť Ipsos B&A, je podpora Sinn Féin o päť percentuálnych bodov nižšia a dosahuje 23 percent, pričom podpora Fine Gael vzrástla o štyri percentá, odkedy sa Harris v apríli stal premiérom. Prieskum sa konal tri týždne pred komunálnymi voľbami a rok pred parlamentnými voľbami.

Sinn Féin pred dvoma rokmi viedla vo všetkých prieskumoch nad svojimi dvoma hlavnými rivalmi až o 14 bodov, čím sa toto bývalé politické krídlo Írskej republikánskej armády (IRA) vydalo na cestu k prvému vstupu do vlády a k vedeniu ďalšej koalície.

Popularita tejto ľavicovej strany však potom začala klesať a štvrtkový prepad znamená prvý prieskum verejnej mienky, ktorý zaznamenal podporu strany pod 24,5 percenta, ktorú si zabezpečila v predošlých parlamentných voľbách v roku 2020.

Tento pokles otvoril koalícii možnú cestu k znovuzvoleniu, pričom strana Fianna Fáil – hlavný partner Fine Gael – si udržala stabilných 20 percent. Podpora nezávislých kandidátov sa tiež nezmenila a dosiahla 17 percent.

Prieskum ukázal, že podpora Sinn Féin najvýraznejšie klesla medzi mladšími, mestskými a robotníckymi voličmi. Dôvody, prečo zmenili podporu, nie sú v údajoch zachytené.

"Situácia sa možno mení v prospech vlády. Ešte pred deviatimi mesiacmi zjavne neotrasiteľný náskok Sinn Féin sa medzitým vyparil," povedal výkonný riaditeľ Ipsos B&A Damian Loscher.