Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Írsko chce dávať na fľaše s vínom zdravotné varovania

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Talianski vinári sa však obávajú, že krokom Írska by sa mohli inšpirovať ďalšie krajiny a zaviesť podobné opatrenia.

Rím 12. januára (TASR) - Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vo štvrtok označil plán Írska umiestňovať na obaly vín, pív, alkoholických nápojov a cigariet zdravotné varovania za "absurdný". Reagoval tak na protesty zo strany talianskych vinárov. TASR správu prevzala z agentúry ANSA.

"Rozhodnutie Írska uverejňovať na obale všetkých alkoholických nápojov vrátane talianskych vín zdravotné varovanie je absurdné," uviedol Tajani na Twitteri a dodal, že takéto nariadenie "ignoruje rozdiel medzi striedmou konzumáciou a nadmerným pitím alkoholu".

Tajani tiež vyhlásil, že požiada Európsku komisiu (EK), aby podala sťažnosť Svetovej obchodnej organizácii (WTO).

Vláda v Dubline informovala EK o svojom pláne umiestniť na obaly tabakových výrobkov a rôznych druhov alkoholických nápojov varovania pred možným vznikom rakoviny či ochorení pečene vlani v júni. Eurokomisia nevyužila šesťmesačné moratórium na to, aby voči tomuto rozhodnutiu vzniesla námietky, a to napriek protestom zo strany Talianska, Francúzska, Španielska a ďalších šiestich štátov EÚ.

Talianski vinári sa obávajú, že krokom Írska by sa mohli inšpirovať ďalšie krajiny a zaviesť podobné opatrenia. Tamojší poľnohospodársky zväz Coldiretti írsky plán označil za "priamy útok na Taliansko, ktoré je hlavným výrobcom a vývozcom vína".

Nesúhlas vyjadrila aj Talianska vinárska asociácia (UIV) a taliansky minister poľnohospodárstva Luigi D'Eramo, podľa ktorého je víno "súčasťou dejín a kultúry Talianska a rovnako aj súčasťou stredomorského jedálnička". Dôležitá je podľa neho kvalita jednotlivých výrobkov a ich konzumácia v primeranej miere. Víno a pivo podľa D'Erama "nemožno porovnávať s tvrdým alkoholom a fajčením".