Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Írsko od budúceho týždňa uvoľní opatrenia zavedené pre pandémiu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Írsko od začiatku pandémie celkovo zaznamenalo 71.699 osôb infikovaných koronavírusom.

Dublin 27. novembra (TASR) - Írsko od budúceho týždňa otvorí obchody, reštaurácie, posilňovne a puby, ktoré podávajú jedlo, a od 18. decembra povolí cestovanie medzi grófstvami, oznámil v piatok premiér Micheál Martin. Informovala o tom agentúra Reuters.

Írsko ako jedna z prvých európskych krajín pred šiestimi týždňami opätovne zaviedlo prísne opatrenia na zamedzenie šírenia nového koronavírusu. Vláda vtedy povolila nechať otvorené len nevyhnutné prevádzky, pričom puby a reštaurácie mohli ponúkať len jedlo so sebou, a to za prísnych hygienických opatrení.

"Máme možnosť vychutnať si iné, no špeciálne Vianoce. Môžeme ich stráviť v kruhu našich blízkych a spomenúť si na tých, ktorí už nie sú medzi nami. Spolu to zvládneme," uviedol Martin.

Od piatka 18. decembra do 6. januára budú môcť ľudia cestovať medzi grófstvami a navštíviť svoje rodiny a priateľov. Naraz sa však môžu stretnúť najviac tri domácnosti, dodáva AFP.

V susednom Anglicku sa na budúci týždeň skončí mesačný lockdown, veľké časti krajiny však budú musieť naďalej podliehať najprísnejším pravidlám zavedeným pre pandémiu koronavírusu. Francúzsko začne opatrenia zmierňovať od 15. decembra a v Nemecku zostanú bary a reštaurácie pravdepodobne zatvorené až do januára.

Írsko od začiatku pandémie celkovo zaznamenalo 71.699 osôb infikovaných koronavírusom, v súvislosti s ktorým krajina hlási 2043 úmrtí.