Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Írsko otvorilo vnútorné priestory pohostinstiev pre plne zaočkovaných

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vo vnútri reštaurácií a pubov tak môžu sedieť osoby plne zaočkované proti koronavírusu, tí, čo ochorenie COVID-19 prekonali za posledných šesť mesiacov, ako aj ich deti.

Dublin 26. júla (TASR) - Írsko povolilo v pondelok pohostinstvám, aby pre zákazníkov otvorili i svoje vnútorné priestory. Ľudia sa však budú musieť preukázať tzv. covidovým pasom, ako píše agentúra AFP.

Vo vnútri reštaurácií a pubov tak môžu sedieť osoby plne zaočkované proti koronavírusu, tí, čo ochorenie COVID-19 prekonali za posledných šesť mesiacov, ako aj ich deti. Pri jednom stole je povolených maximálne šesť ľudí a prevádzky sa musia zatvárať najneskôr o 23.30 h.

Za hlavný "vakcinačný pas" sa bude v Írsku považovať digitálny certifikát EÚ, avšak uznávať budú i záznam o očkovaní írskeho Úradu pre zdravotné služby (HSE).

Gastronomický sektor čelil v Írsku počas troch lockdownov súvisiacich s pandémiou jedným z najtvrdších opatrení v Európe, pripomína AFP.

Írsko v súčasnosti zaznamenáva opätovný nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom v súvislosti so šírením vysokonákazlivého variantu delta.

Podaných bolo v krajine s piatimi miliónmi obyvateľov dovedna už viac ako 5,5 milióna dávok vakcín. Šéf HSE Paul Reid v nedeľu uviedol, že vyše 68 percent dospelých v krajine je už plne zaočkovaných oboma dávkami. Na Twitteri však zároveň varoval, že počet hospitalizovaných pacientov s covidom stúpa.

V sobotu sa v metropole Dublin zišiel početný dav demonštrantov protestujúcich proti "vakcinačnému pasu" a ďalším pandemickým opatreniam. Viac ako tisíc ľudí pochodovalo k úradu írskeho premiéra Micheála Martina, pričom niesli plagáty s nápisom "smrteľná dávka" a systém očkovacieho preukazu kritizovali ako "protiústavný" a "nedemokratický".