Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Írsko chce zlikvidovať všetky norky, obáva sa zmutovaného koronavírusu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obavy zo zmutovanej formy koronavírusu majú aj vo Švédsku.

Dublin 19. novembra (TASR) - Pre obavy z rozšírenia zmutovanej formy nového druhu koronavírusu zaznamenanej v Dánsku plánuje aj Írsko zlikvidovať všetky norky chované na tamojších farmách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Írske ministerstvo poľnohospodárstva tvrdí, že doteraz sa v Írsku nezistila nákaza noriek novým koronavírusom. Rezort zdravotníctva však naznačil, že ich pokračujúci chov predstavuje trvalé riziko vzniku ďalších zmutovaných foriem nového koronavírusu. Preto odporučili, aby sa norky chované na farmách v Írsku "likvidovali za účelom minimalizovania alebo eliminácie tohto rizika".

Podľa írskych médií sú v Írsku tri farmy, kde sa chová približne 100.000 noriek. Ministerstvo poľnohospodárstva uviedlo, že "pokračuje v rokovaniach s chovateľmi noriek, aby zvážilo ďalšie kroky".

Dánsko, ktoré je najväčším producentom kožušín z noriek, v dôsledku rozšírenia zmutovanej verzie nového koronavírusu na norkových farmách oznámilo pred dvoma týždňami likvidáciu všetkých týchto zvierat. Dánska polícia vtedy odhadovala, že zlikvidovať bude treba 15 - 17 miliónov noriek chovaných na 1100 farmách.

Vláda nariadila likvidáciu všetkých noriek po zistení vedcov, že zmutovaný kmeň nového koronavírusu oslabuje schopnosť tvorby protilátok a môže spôsobiť, že budúce vakcíny budú neúčinné.

Dánsky úrad pre potravinovú bezpečnosť (DVFA) v stredu oznámil, že všetky norky na dánskych farmách, kde boli zistené zmutované formy nového koronavírusu, boli utratené. Agentúra AFP s odvolaním sa na štvrtkové vyhlásenie dánskeho ministerstva zdravotníctva uviedla, že zmutovaný kmeň koronavírusu sa zrejme podarilo úplne vykynožiť.

Obavy zo zmutovanej formy koronavírusu majú aj vo Švédsku. Tamojšie zdravotnícka agentúra vo štvrtok uviedla, že niekoľko ľudí pracujúcich v oblasti chovu noriek malo pozitívny test na prítomnosť nového koronavírusu. Úrady preto preverujú, či sa mohli nakaziť od týchto zvierat, píše agentúra Reuters.