Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

KORONAVÍRUS: Prvá nakazená dvojica v Maďarsku navštívila nedávno Irán

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Nový koronavírus SARS-CoV-2 sa od vlaňajšieho decembra rozšíril z Číny medzičasom do viac ako 60 krajín. Mimo Číny si vyžiadal viac ako 170 obetí.

Budapešť 4. marca (TASR) - Iránski študenti maďarskej univerzity, ktorí sú prvými nakazenými novým koronavírusom SARS-CoV-2 v Maďarsku, navštívili nedávno Irán. Súčasne s ich hospitalizáciou izolovali v nemocnici aj manželku jedného a priateľku druhého z nich, s ktorými bývajú v jednej domácnosti, povedal primár Centra hematológie a infektológie Juhopeštianskej nemocnice Centrum János Szlávik.

"Obaja pacienti sa majú dobre, majú iba mierne príznaky. Avšak pre pozitívne laboratórne výsledky sme ich umiestnili do karantény. V súčasnosti vyšetrujeme, akým spôsobom sa mohli nakaziť. V nemocnici zostanú až dovtedy, kým nebudú úplne zdraví," citoval primára spravodajský server Portfolio.hu.

Vedúci Národného ústavu hematológie a infektológie budapeštianskej Nemocnice sv. Ladislava János Szlávik reční na tlačovej konferencii v Budapešti 4. marca 2020. V Maďarsku zaznamenali prvé dva prípady nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2. Podľa Lakatosa ide o dvoch občanov Iránu študujúcich v Maďarsku. Dvojicu previezli do budapeštianskej Nemocnice sv. Ladislava.
Foto: TASR/DUNA/MTI - Attila Kovács


Server pripomenul, že Irán je druhým ohniskom nákazy. V tejto krajine skôr oznámili prípad úmrtia než nákazy. V skutočnosti je tam zrejme podstatne viac infikovaných, avšak režim tají skutočné údaje a zdravotný systém nie je dosť rozvinutý, aby dokázal diagnostikovať chorých, konštatoval Portfolio.hu.

Prvé dva prípady nákazy v Maďarsku oznámil v stredu večer predseda maďarskej vlády Viktor Orbán prostredníctvom Facebooku.

spravodajca TASR Ladislav Vallach


V Maďarsku ohlásili prvé dva prípady nakazených koronavírusom



V Maďarsku zaznamenali prvé dva prípady nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2. Oznámil to v stredu večer predseda maďarskej vlády Viktor Orbán prostredníctvom Facebooku. Na rokovaní krízového štábu podľa Orbána zaznelo, že ide o dvoch občanov Iránu študujúcich v Maďarsku.

"Máme prvého infikovaného, dokonca hneď dvoch pacientov, ktorých sme museli pre nákazu hospitalizovať," povedal premiér po schôdzke krízového štábu v budove ministerstva vnútra.

Podľa jeho slov sa zdá, že zatiaľ sa u nich neprejavili žiadne zdravotné problémy, ale nákaza novým koronavírusom sa už potvrdila. Dvojicu previezli do budapeštianskej Nemocnice sv. Ladislava.

Krízový štáb podľa slov Orbána preveril stav opatrení a skonštatoval, že je k dispozícii potrebný počet zdravotného personálu, ktorý je patrične pripravený. K dispozícii je aj potrebné materiálové zabezpečenie na ochranu proti nákaze a vhodné na zavedenie nutných opatrení je aj právne prostredie, ktoré zabezpečuje výkon úlohy lekárov, policajtov, pracovníkov štátnej správy i expertov.

"Vstupujeme do etapy ochrany. Každý deň na poludnie zasadne krízový štáb a potom bude o vývoji informovať verejnosť," uzavrel videoodkaz predseda vlády.

spravodajca TASR Ladislav Vallach


Česko už má OSEM prípadov nákazy


České Národné referenčné laboratórium Štátneho zdravotného ústavu potvrdilo v stredu ďalšie tri prípady nákazy koronavírusom, celkovo ich je v Česku osem. V dvoch nových prípadoch ide o rodinných príslušníkov ženy zo severočeského mesta Děčín, ktorá mala už v predchádzajúcich dňoch pozitívne testy, a tretím novým prípadom je žena z Prahy 6. Uviedol to web Novinky.cz.

Dvaja ľudia zo severu Čiech sa do výsledkov testov zdržiavali v domácej karanténe a od stredy budú hospitalizovaní v Masarykovej nemocnici v Ústí nad Labem. Rodina sa vrátila z regiónu Benátsko na severovýchode Talianska.



Koronavírus bol potvrdený aj u ženy z Prahy 6, ktorá si dala urobiť testy na súkromnej klinike. Žena sa vrátila z Talianska a mala príznaky - údajne telefonovala na linku Štátneho zdravotného ústavu, ale tam jej povedali, že nebola v rizikovom regióne, a testy jej neurobili, ako sama uviedla.

"Vzhľadom na to, že neexistuje potvrdenie o kvalite pôvodnej vzorky, bola v Nemocnici Na Bulovke u danej pacientky odobratá nová vzorka a odoslaná znovu na vyšetrenie do Národného referenčného laboratória," informovalo ministerstvo zdravotníctva.

Žena je v karanténe v Nemocnici Na Bulovke, zvyšok rodiny je v domácej karanténe. Epidemiológovia zisťujú jej ďalšie kontakty.

Dve deti nakazenej ženy navštevujú Základnú školu Antonína Čermáka v Prahe 6. Škola vyhlásila na štvrtok riaditeľské voľno.

Predtým v ČR potvrdili päť prípadov nákazy novým koronavírusom. Okrem profesora Českej poľnohospodárskej univerzity, ktorý bol na vedeckej konferencii v talianskom Udine, je infikovaná aj americká študentka a jej kamarátka z Ekvádoru. Obe študujú v Miláne. Nakazili sa tiež dvaja ľudia z Děčína, ktorí boli lyžovať v Taliansku. Ubytovaní boli v rovnakom hoteli, pripomenuli Novinky.cz.

Nie je čas na premiéru: Novú bondovku pre koronavírus odložili o sedem mesiacov



Tvorcovia najnovšej bondovky No Time to Die (Nie je čas zomrieť) odložili pre hrozbu koronavírusu svetovú premiéru tohto filmu o sedem mesiacov. Akčná snímka o britskom tajnom agentovi 007 Jamesovi Bondovi sa mala dostať do kín začiatkom apríla.

"MGM, Universal a producenti Bonda Michael Wilson a Barbara Broccoliová v stredu oznámili, že po starostlivom zvážení a precíznom zhodnotení globálneho kinematografického trhu bude premiéra No Time to Die odložená na november 2020," uvádza sa na oficiálnej internetovej stránke bondoviek.

Film bude zverejnený v Spojenom kráľovstve 12. novembra, v USA ho diváci uvidia 25. novembra, dodali tvorcovia podľa tlačovej agentúry AFP.

Na archívnej snímke z 28. októbra 2015 britský herec David Craig pózuje pred novinármi počas príchodu na nemeckú premiéru bondovky "Spectre" v Berlíne. Tvorcovia najnovšej bondovky No Time to Die (Nie je čas zomrieť) odložili pre hrozbu koronavírusu svetovú premiéru tohto filmu o sedem mesiacov. Akčná snímka o britskom tajnom agentovi 007 Jamesovi Bondovi sa mala dostať do kín začiatkom apríla 2020. Film bude zverejnený v Spojenom kráľovstve 12. novembra, v USA ho diváci uvidia 25. novembra, dodali tvorcovia podľa tlačovej agentúry AFP.
Foto: TASR/AP


Odklad premiéry prichádza v čase globálnej epidémie ochorenia COVID-19, ktoré spúšťa nový koronavírus z Číny. Infikovaných je na celom svete viac než 93.000 ľudí, pričom choroba si vyžiadala už vyše 3200 mŕtvych, najmä v Číne.

Jednotlivé krajiny začínajú v súvislosti s touto zdravotnou hrozbou rušiť podujatia s masovou účasťou vrátane športových zápasov, karnevalov, koncertov, výstav či veľtrhov.

V poradí 25. pokračovanie ságy o britskom tajnom agentovi malo mať svetovú premiéru 2. apríla. Jeho predstaviteľ, 51-ročný Daniel Craig, sa v tejto úlohe predstavil posledný raz, pričom Bonda stvárnil celkovo päťkrát.

Titulnú skladbu k najnovšej bondovke od 18-ročnej americkej popovej speváčky Billie Eilishovej zverejnili 14. februára. Oficiálny audiozáznam skladby má na stránke YouTube už takmer 44 miliónov zhliadnutí.


V inštitúcii EÚ zaznamenali prvý prípad nákazy


Prvý prípad nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 zaznamenali v stredu v inštitúcii Európskej únie v Bruseli. Podľa portálu Euractiv sa vírusom infikoval zamestnanec Európskej obrannej agentúry (EDA).

Zamestnanec EDA začal príznaky choroby pociťovať v sobotu 29. februára a bol pozitívne testovaný na koronavírus, uviedol pre Euractiv zdroj, ktorý nechcel byť menovaný.

"Prípad máme potvrdený," povedala pre agentúru AFP hovorkyňa Európskej komisie Dana Spinantová.

Nakazený muž sa podľa Euractivu minulý týždeň vrátil z Talianska. Po návrate absolvoval stretnutie s približne 30 predstaviteľmi iných európskych inštitúcií, ktoré trvalo zhruba štyri hodiny. Príznaky nákazy začal mať aj člen Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (EEAS), ktorý sa takisto zúčastnil na tomto stretnutí. Momentálne čaká na výsledky testov, dodal zdroj.

Ako preventívne opatrenie EDA zrušila všetky stretnutia vo svojich priestoroch, ktoré boli naplánované do 13. marca.

Opatrenia zaviedli aj ďalšie inštitúcie EÚ. Tie zamestnancom, ktorí navštívili krajiny zasiahnuté vírusom, nariadili, aby pracovali z domu.

V Poľsku potvrdili prvý prípad nákazy


V Poľsku bol v stredu potvrdený prvý prípad nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. S odvolaním sa na poľského ministra zdravotníctva Lukasza Szumowského o tom informoval spravodajský portál Newsweek Polska.

Szumowski na narýchlo zvolanej tlačovej konferencii uviedol, že "dnes sme dostali pozitívne výsledky (testov) pacienta, ktoré potvrdili výskyt koronavírusu".

Ide o muža z Lubuského vojvodstva ležiaceho na západe Poľska. Pacient je hospitalizovaný v nemocnici v meste Zielona Góra.

Minister dodal, že muž sa nedávno vrátil z Nemecka a po tom, ako sa uňho prejavili príznaky ochorenia, telefonicky kontaktoval lekára.

Infikovaný muž podľa Szumowského nebol v kontakte s veľkým počtom ľudí. Všetky osoby, ktoré s ním boli v kontakte, sú momentálne v domácej karanténe.

Irak potvrdil prvé úmrtie spôsobené novým koronavírusom


Moslimský duchovný vo veku 70 rokov sa stal v stredu prvým človekom, ktorý zomrel v Iraku na ochorenie spôsobované novým druhom koronavírusu.

V Iraku je dosiaľ známych 31 prípadov nákazy novým koronavírusom. Kazateľ, ktorý mu nakoniec podľahol, bol pred smrťou v karanténe v meste Sulajmáníja ležiacom na severovýchode krajiny, uviedol nemenovaný hovorca zdravotníckeho orgánu severoirackej kurdskej samosprávy.

Duchovný sa podľa miestnych zdrojov nedávno stretol s Iračanmi vracajúcimi sa zo susedného Iránu, kde má nový koronavírus druhú najhoršiu bilanciu po Číne ako ohnisku šírenia nákazy. Celkove evidujú v Iráne už 77 mŕtvych a ďalších vyše 2300 nakazených.

Irak je pre Irán jedným z najväčších vývozných trhov a obľúbenou destináciou pútnikov, ktorí smerujú do posvätných miest Nadžaf a Karbalá. Mnoho Iračanov zase navštevuje Irán na účely obchodu, turizmu, liečby alebo štúdia náboženstva.

Írsko potvrdilo druhý prípad nákazy


Írsko včera potvrdilo druhý prípad nákazy novým koronavírusom. Ide o ženu, ktorá sa vrátila z pobytu v severnom Taliansku. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Írsko potvrdilo prvú nákazu novým koronavírusom v nedeľu. Ide o muža z východu Írska. Aj tento prípad súvisí so severným Talianskom, kde zaznamenali najvyšší počet prípadov nákazy novým koronavírusom v Európe.

Nový koronavírus SARS-CoV-2 sa od vlaňajšieho decembra rozšíril z Číny medzičasom do viac ako 60 krajín. Mimo Číny si vyžiadal viac ako 170 obetí.

Na chorobu COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, alebo komplikácie s ňou spojené zomrelo v Číne 2943 ľudí. Celkový počet infikovaných dosiahol 80 151.

Irán pre hrozbu šírenia koronavírusu dočasne prepustil 54 000 väzňov



Irán dočasne prepustil viac než 54 000 väzňov v snahe bojovať proti šíreniu nového koronavírusu v preplnených väzniciach.

"Nútenú dovolenku" udelili tým odsúdencom, ktorých negatívne otestovali na ochorenie Covid-19 a ktorí následne zložili kauciu, uviedol hovorca iránskej justície, ktorého v utorok citovala stanica BBC.

"Bezpečnostní väzni" odsúdení na viac než päť rokov však priepustku nedostali.

Epidémia si v Iráne za menej než dva týždne vyžiadala najmenej 77 úmrtí. Ministerstvo zdravotníctva v utorok vyhlásilo, že počet potvrdených prípadov sa druhý deň po sebe zvýšil o viac než 50 percent.

Na snímke obyvatelia iránskeho hlavného mesta Teherán s rúškami. V Iráne si nový koronavírus vyžiadal už 77 obetí. 3. marca 2020.
Foto: TASR/AP


Momentálne je táto štatistika na úrovni 2336 prípadov, hoci sa všeobecne predpokladá, že reálny stav je závažnejší.

Novým koronavírusom sa nakazilo aj množstvo vysokopostavených iránskych činiteľov vrátane 23 členov parlamentu. Rezort zdravotníctva medzitým oznámil, že v stredu sa začne celonárodná screeningová kampaň.

Miestne zdravotnícke úrady podporuje aj tím expertov zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorý precestoval do Iránu v pondelok.

Lietadlo s odborníkmi priviezlo tiež lekárske zásoby a ochranné vybavenie na podporu vyše 15 000 zdravotníckych pracovníkov, ako aj dostatok laboratórnych potrieb na otestovanie a diagnostikovanie takmer 100 000 ľudí.

Počet obetí nového koronavírusu v štáte Washington stúpol na deväť


Na deväť sa v Spojených štátoch zvýšil v utorok počet obetí nákazy spôsobenej novým koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý sa do viac ako 60 krajín sveta rozšíril z Číny. Prípadov nákazy je v celých USA viac ako 100. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na americké ministerstvo zdravotníctva.

Ku všetkým prípadom úmrtia na nový koronavírus došlo v štáte Washington na severozápade USA.

Americký prezident Donald Trump v súvislosti so šíriacou sa nákazou spôsobenou koronavírusom vyhlásil, že neuvažuje o obmedzení pohybu osôb medzi jednotlivými štátmi Únie.

Federálna vláda však môže pristúpiť k sprísneniu obmedzení týkajúcich sa ciest zo zahraničia, povedal Trump v utorok na brífingu pred Bielym domom s tým, že by radšej medzinárodný cestovný ruch neobmedzoval.

V Číne podľahlo novému koronavírusu ďalších 38 ľudí; počet nových prípadov klesá


Čína v stredu potvrdila ďalších 38 prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú novým koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich počet zvýšil na 2981. Počet nových prípadov však už tretí deň klesá. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie čínskej Národnej zdravotníckej komisie.

Celkový počet úmrtí na ochorenie spôsobené novým koronavírusom stúpol v Číne na 2981, pričom infikovaných je celkovo 80.200 osôb.

Južná Kórea potvrdila v stredu štyri ďalšie úmrtia na infekciu spôsobenú SARS-CoV-2, čím sa ich celkový počet v tejto krajine zvýšil na 32. Nakazených je 5328 osôb, napísala agentúra Jonhap.

Nový koronavírus sa od vlaňajšieho decembra rozšíril z Číny medzičasom do viac ako 60 krajín. Mimo Číny si vyžiadal viac ako 170 obetí.

Ochoreniu COVID-19 podľahlo vo svete 3,4 percenta nakazených ľudí


Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v utorok uviedol, že ochoreniu COVID-19 spôsobenému novým koronavírusom podľahlo vo svete približne 3,4 percenta z nakazených ľudí. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

S pribúdajúcimi poznatkami o koronavíruse a o jeho šírení možno povedať, že nový vírus je "jedinečný". Často ho porovnávajú s chrípkou, ale podľa Tedrosa je nový vírus oveľa viac smrtiaci.

"Náchylných na toto ochorenie je viac ľudí a niektorí dostanú vážne formu tejto choroby," spresnil novinárom v Ženeve.

Sezónna chrípka vo všeobecnosti zabije oveľa menej než jedno percento nakazených osôb, uviedol šéf WHO pre porovnanie.

Tedros preto chápe, prečo ľudia teraz urýchlene nakupujú a zásobujú sa ochrannými pomôckami ako masky, rukavice či dezinfekčné gély na ruky. "Strach je prirodzená reakcia ľudí na akúkoľvek hrozbu, predovšetkým vtedy, keď je to hrozba, ktorú úplne nepoznáme," dodal.

Kým mnoho ľudí si rokmi vybuduje imunitu voči sezónnej chrípke, "nikto nemá imunitu" na nový koronavírus, pripustil Tedros.

Zároveň sa však ochorenie COVID-19 nešíri tak ľahko ako chrípka a na rozdiel od chrípky je možné zabrániť šíreniu COVIDu-19.

Ďalším rozdielom podľa Tedrosa je to, že kým chrípka sa ľahko šíri od ľudí, ktorí nemajú žiadne príznaky, dôkazy z Číny ukazujú, že "iba jedno percento hlásených prípadov nemá príznaky".

WHO v utorok vyhlásila, že rýchlo pribúdajú poznatky o tom, ako sa koronavírus šíri, ale varovala, že sa "rýchlo míňa" ochranné vybavenie ako masky a okuliare, ktoré potrebujú zdravotníci bojujúci s novým vírusom.

WHO, dozorná agentúra OSN, vyjadrila obavy, lebo masky, okuliare a ďalšie ochranné vybavenie používané zdravotníkmi sa míňajú vinou nakupovania v panike a manipulovania na trhoch. WHO zároveň varovala pred "hromadením a nesprávnym používaním" týchto ochranných pomôcok.

"Sme znepokojení tým, že schopnosť krajín bojovať s vírusom je oslabená vážnym a zhoršujúcim sa narušením celosvetových dodávok osobného ochranného vybavenia... Spôsobuje to stúpajúci dopyt, hromadenie a zlé používanie (ochranných pomôcok)," povedal šéf WHO novinárom.

"Nemôžeme zastaviť COVID-19 bez chránenia našich zdravotníckych pracovníkov," zdôraznil. Ceny chirurgických masiek sa zvýšili až šesťnásobne a cena respirátorov sa strojnásobila, dodal.

Tedros ešte oznámil, že WHO dodala vyše pol milióna súprav ochranného vybavenia do 27 krajín, ale varoval, že "zásoby rýchlo ubúdajú".

Vyzval na dramatické zvýšenie v produkcii ochranného vybavenia a doplnil, že podľa odhadu WHO je na ochorenie COVID-19 potrebných každý mesiac 89 miliónov ochranných masiek, 76 miliónov párov zdravotníckych rukavíc a 1,6 milióna okuliarov.

V 77 krajinách a teritóriách zomrelo na toto ochorenie vyše 3100 ľudí a vyše 92.000 sa ich koronavírusom nakazilo.

Šéf WHO zopakoval, že iba jedno percento prípadov nákazy zaznamenaných v Číne bolo bez príznakov, čo zrejme popiera obavy, že vírus sa šíri prostredníctvom ľudí, ktorí vyzerajú zdraví.

Argentína a Čile majú prvé prípady nákazy novým koronavírusom



Argentína a Čile potvrdili v utorok prvé prípady nákazy novým koronavírusom, ktorý sa z Číny rozšíril do vyše 60 štátov sveta. Informovala o tom agentúra AFP.

V oboch prípadoch ide o ľudí, ktorí sa do svojich domovských krajín vrátili zo zahraničných ciest.

V Argentíne sa prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 potvrdila u 43-ročného muža, ktorý sa 1. marca vrátil z Talianska.

U 33-ročného Čiľana sa prítomnosť koronavírusu potvrdila po tom, ako sa vrátil z mesačného pobytu v juhovýchodnej Ázii.

Argentínsky minister zdravotníctva Ginés González García uviedol, že Argentínčan bol umiestnený do karantény po tom, čo sa v deň návratu z Talianska prihlásil na súkromnej klinike v metropole Buenos Aires.

"Identifikovali sme prvý prípad. Ide o pacienta, ktorý sa vrátil z Talianska," povedal González García s tým, že prípad nie je komplikovaný.

Na snímke pasažieri na letisku v Santiagu s ochrannými rúškami proti koronavírusu.
Foto: TASR/AP


Čilský minister zdravotníctva Jaime José Maňalich uviedol, že 33-ročný muž, ktorý sa 25. februára vrátil do Čile, bol s vysokou horúčkou hospitalizovaný v meste Talca vzdialenom približne 350 kilometrov južne od čilskej metropoly Santiago. Stav pacienta sa však medzičasom zlepšil a v súčasnosti je "úplne bez príznakov ochorenia", dodal Maňalich.

Dva nové prípady infekcie koronavírusom SARS-CoV-2 znamenajú, že sa celkový počet infikovaných v Latinskej Amerike zvýšil na 17, pričom najviac postihnutými krajinami sú Ekvádor s piatimi infikovanými osobami a Mexiko s piatimi.

Koronavírus skresal aktivitu v japonskom sektore služieb na 6-ročné minimum


Aktivita v japonskom sektore služieb sa minulý mesiac prepadla na takmer 6-ročné minimum. Dôvodom je epidémia nového typu koronavírusu, ktorý výrazne obmedzil cestovný ruch. Poukázali na to v stredu zverejnené údaje spoločnosti IHS Markit.

Index nákupných manažérov Jibun Bank dosiahol vo februári 46,8 bodu, zatiaľ čo v januári zaznamenal 51 bodov. Výsledok predstavuje výrazný pokles aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Februárová hodnota indexu je najnižšia od apríla 2014. Vtedy aktivitu v sektore služieb ovplyvnilo zvýšenie dane z obratu, ktorá sa od apríla 2014 zvyšovala z 5 % na 8 %.

Pod februárový vývoj v sektore služieb sa podpísal najslabší dopyt za 8,5 roka. Do veľkej miery to ovplyvnil prudký pokles počtu turistov po tom, ako japonská vláda zaviedla opatrenia s cieľom obmedziť šírenie vírusu. Tie sa dotkli najmä dopravy a cestovného ruchu.

V Indii na koronavírus pozitívne otestovali 17 Talianov


Sedemnásť Talianov v Indii bolo pozitívne testovaných na nový koronavírus SARS-CoV-2. Agentúru AFP o tom v stredu informoval nemenovaný zdroj.

Vírus sa najprv potvrdil u dvoch ľudí z 23-člennej skupiny turistov v západoindickom štáte Radžastan, ktorí do krajiny prišli vo februári. Zvyšných 21 ľudí bolo následne v utorok umiestnených do karantény v špeciálnom zariadení v indickom hlavnom meste Naí Dillí.

"Z 21 turistov bolo 15 pozitívne testovaných na koronavírus. Čakáme na výsledky ostatných," povedal pre AFP zdroj pod podmienkou anonymity.

Taliansko zaznamenalo už 79 prípadov úmrtí na ochorenie Covid-19 spôsobené koronavírusom a viac než 2500 ľudí sa ním nakazilo.

Nakazené študentky, ktoré sú v Prahe, cestovali do Budapešti autobusom


Dve mladé študentky, ktorým v ČR potvrdili nákazu novým koronavírusom a ktoré navštívili v uplynulých dňoch aj Maďarsko, pricestovali do Budapešti autobusom. Pre internetové vydanie denníka Blikk to potvrdila autobusová spoločnosť.

Dievčatá, ktoré pricestovali autobusom z Viedne, strávili v maďarskom hlavnom meste dva dni, zatiaľ tam však nikoho nevzali do karantény.

Šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová v tejto súvislosti v utorok povedala, že už preverujú, kde sa študentky v Budapešti pohybovali a zdržiavali.

"Výsledky preverovania určia, aké opatrenia bude nutné prijať," dodala Müllerová s poznámkou, že v záujme vyjasnenia prípadu priebežne komunikujú s českými orgánmi. Podotkla, že ak sa príznaky nákazy prejavili až v Prahe, nemuseli v Budapešti nikoho infikovať, napriek tomu je nutné odhaliť trasu ich pohybu.

V Českej republike potvrdili piaty prípad výskytu nákazy novým typom koronavírusu. Ide o ženu z Ekvádoru, u ktorej bol prvý test negatívny, uviedol v utorok ráno na tlačovej konferencii český minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Žena z Ekvádoru cestovala spolu s Američankou, u ktorej sa nákaza koronavírusom potvrdila v nedeľu. Obe študujú v talianskom Miláne.

Hygienici zmapovali kontakty oboch nakazených cudziniek. V karanténe sú cestujúci a vodič autobusu, dvaja taxikári a čašník z reštaurácie.

Agentúra MTI uviedla, že študentky 24. februára pricestovali do Viedne, kde sa ubytovali v hoteli. Odtiaľ odcestovali do Budapešti, potom sa vydali cez Brno do Prahy, kde si objednali nocľah v rámci systému Airbnb.

Čínska chatovacia aplikácia blokovala výrazy spojené s koronavírusom


Čínska najpopulárnejšia chatovacia aplikácia WeChat údajne od 1. januára 2020 cenzurovala kľúčové slová spájajúce sa s novým druhom koronavírusu. Vyplýva to zo správy výskumného centra Citizen Lab so sídlom v kanadskom Toronte zverejnenej v utorok. Informovala o tom v stredu spravodajská stanica BBC.

Ako sa uvádza v správe, aplikácia blokovala kombinácie kľúčových slov v súvislosti s vírusom a výrazy kritizujúce prezidenta Si Ťin-pchinga. Čím viac sa epidémia šírila, tým viac slov aplikácia, ktorú vlastní čínska firma Tencent, blokovala.

Žena používa Android smartfón v Bruseli 20. apríla 2016. Európska únia (EÚ) rozširuje svoj boj s Googlom. Obviňuje americký koncern, že deformuje globálny trh s mobilnými aplikáciami, keď neoprávnene zabezpečuje, že operačný systém Android zvýhodňuje aplikácie od Googlu.
Foto: TASR


Cenzúra v aplikácii WeChat sa dotkla 132 výrazov v období 1.-31. januára. Ďalších 384 zakázaných slov pribudlo na zoznam v období 1.-15. februára, keď sa epidémia stupňovala. Išlo o slová komentujúce čínskych lídrov vrátane prezidenta, ale aj neutrálne slová týkajúce sa vládnej politiky v súvislosti s koronavírusom a situácie v Hongkongu, Taiwane a Macau.

Obsah spojený s koronavírusom blokovala navyše aj streamovacia platforma YY, ktorá 31. decembra zaradila na zoznam zakázaných slov 45 výrazov. Tie zahŕňali napríklad spojenia "Neznáma pneumónia vo Wu-chane" či "Epidémia SARS-u vo Wu-chane".

Nie je jasné, či sociálne médiá výrazy súvisiace s koronavírusom zablokovali na nariadenie vlády alebo z vlastnej iniciatívy, poznamenala stanica BBC. Správa Citizen Lab však naznačuje, že mohlo ísť o snahu samotných firiem, ktoré sa takto chceli vyhnúť možnej kritike zo strany vlády.

Podľa BBC Čína začala s cenzúrou diskusií v spomínanej aplikácii niekoľko týždňov predtým, než vládni predstavitelia priznali závažnosť epidémie.

Čína po prvý raz upovedomila Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) o tom, že v meste Wu-chan v provincii Chu-pej sa objavil nový vírus, 31. decembra 2019. Tamojší predstavitelia však spočiatku pred verejnosťou zatajovali informácie, nenahlasovali skutočný počet infikovaných ľudí, zľahčovali riziká spojené so šírením vírusu a neposkytli včas informácie, ktoré mohli zachrániť ľudské životy.

Samotný čínsky prezident o situácii ohľadom koronavírusu verejne informoval až 20. januára pričom vyhlásil, že je potrebné rázne zakročiť proti jeho šíreniu.

Na celom svete sa vírusom infikovalo viac ako 93.000 ľudí, z toho viac než 80.000 ich je v Číne, kde mu už podľahlo 2981 osôb.

Babiš: Pre koronavírus sa hromadné akcie obmedzovať nebudú


V Českej republike sa v dôsledku šírenia nového koronavírusu nebudú obmedzovať hromadné akcie. V stredu o tom rozhodla Bezpečnostná rada štátu. Informovali o tom spravodajský server Novinky.cz a televízia ČT24.

Český premiér Andrej Babiš po jej rokovaní novinárom povedal, že dôvod na zásadné obavy nie je. Podľa Babiša na obmedzovanie zhromaždení nie je dôvod, pretože nákaza sa nerozširuje.

Minister zdravotníctva Adam Vojtěch doplnil, že všetky akcie a zhromaždenia nad 5000 ľudí budú musieť usporiadatelia hlásiť krajským hygienickým staniciam, aby sa posúdilo riziko. Rovnako podľa neho nie je dôvod rušiť akcie plošne.

Babiš považuje za zásadné zabezpečenie respirátorov pre zdravotníkov. "Zavedieme centrálny nákup a centrálnu evidenciu," povedal. Dodal, že ministerka pre miestny rozvoj Klára Dostálová bude rokovať s cestovnými kanceláriami.

Jediným obmedzením bude svetový pohár v biatlone v Novom Meste na Morave, ktorý sa uskutoční bez divákov.

České ministerstvo zdravotníctva už v utorok večer informovalo, že od stredy zakazuje vývoz respirátorov triedy FFP3 mimo Česko a ich predaj všetkým okrem zdravotníckym a sociálnym zariadeniam, orgánom ochrany verejného zdravia, zložkám integrovaného záchranného systému a ďalšie orgány štátnej správy.

Minister Vojtěch plánuje po zákaze vývozu respirátorov triedy FFP3 obmedziť aj predaj dezinfekčných prostriedkov.

Podľa ministra dopravy Karla Havlíčka by na staniciach a letiskách mal byť dostatok dezinfekčných prostriedkov.

Oficiálne je v Českej republike zatiaľ zaznamenaných päť prípadov nákazy koronavírusom. Štyri osoby sú hospitalizované v Prahe na infekčnom oddelení Nemocnice na Bulovke, piata leží v nemocnici v Ústí nad Labem. Na jej žiadosť tam zostane naďalej a do Prahy ju neprevezú.

Všetkých päť pacientov má zatiaľ ľahký priebeh ochorenia, traja z nich dokonca už symptómy takmer nevykazujú.

Koronavírus zasahuje do príjmov viac než 60 % japonských firiem


Vyše 60 % japonských podnikov uviedlo, že epidémia nového typu koronavírusu zasahuje do ich príjmov. Ukázal to prieskum súkromného ekonomického inštitútu Teikoku Databank, čo ešte zvýšilo obavy, že epidémia by mohla stlačiť tretiu najväčšiu ekonomiku sveta do recesie.

"Vírus postupne zasahuje viac a viac priemyselných odvetví," uviedol inštitút s tým, že ekonomika bude pravdepodobne pokračovať v postupnom oslabovaní rastu, keďže na ňu okrem vírusu pôsobia aj ďalšie rizikové faktory.

V prieskume uskutočnenom od 14. do 29. februára celkovo 63,4 % z anketovaných firiem uviedlo, že vírus sa odrazil, prípadne odrazí na ich príjmoch. Približne 30 % uviedlo, že vplyv vírusu už na výsledkoch pocítili, ďalších viac než 33 % tvrdí, že dôsledky vírusu pocítia v najbližšej budúcnosti.

Počet nakazených sa v Japonsku zvýšil v stredu už na 1000. Medzi najpoškodenejšie spoločnosti patria aerolínie. Najväčšia letecká spoločnosť ANA Holdings aj jej konkurent Japan Airlines uviedli, že pre nedostatočný dopyt zrušia v období od 6. do 12. marca niekoľko vnútroštátnych letov.

Irán hlási už 92 mŕtvych a vyše 2900 nakazených koronavírusom


V Iráne sa novým koronavírusom nakazilo už najmenej 2922 ľudí a 92 podľahlo ochoreniu, ktoré vyvoláva. Na tlačovej konferencii v Teheráne to v stredu oznámil hovorca iránskeho ministerstva zdravotníctva.

Iránsky prezident Hasan Rúhání na stredajšom rokovaní vlády uviedol, že vírus zasiahol už takmer všetkých 31 provincií krajiny, informovala agentúra AP.

Podľa údajov ministerstva zdravotníctva za posledných 24 hodín bolo v Iráne zaznamenaných 15 nových úmrtí a 586 prípadov nákazy.

Pracovníci dezinfikujú súpravu metra proti koronavírusu v iránskom hlavnom meste Teherán skoro ráno 26. februára 2020.
Foto: TASR/AP


Odborníci sa však obávajú, že skutočný počet nakazených je v Iráne vyšší než priznávajú oficiálne štatistiky. V krajinách Blízkeho východu evidujú vyše 3140 nakazených; väčšina z nich má súvis s Iránom.

Novým koronavírusom sa v Iráne nakazilo aj množstvo vysoko postavených činiteľov vrátane 23 poslancov parlamentu. Rezort zdravotníctva vopred avizoval, že v stredu sa začne celonárodná screeningová kampaň.

Už v pondelok pricestoval do Iránu tím expertov zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorí priviezol aj lekárske a ochranné pomôcky a testovacie vybavenie.

Nemecko a ďalšie krajiny zakázali vývoz ochranných pomôcok proti koronavírusu


Nemecko sa v stredu pridalo k viacerým štátom, ktoré zakázali vývoz zdravotníckych ochranných pomôcok proti šíreniu koronavírusu. Ako uviedlo ministerstvo vnútra v Berlíne, Nemecko zakázalo export ochranných rúšok, rukavíc a odevov, aby zabezpečilo, že ich budú mať dostatok miestni zdravotníci. Informovala o tom agentúra AFP.

Nemecký rezort zdravotníctva zverejnil nariadenie zakazujúce "vývoz zdravotníckych ochranných pomôcok (ako masiek, rukavíc, ochranných oblekov a podobne) do zahraničia". Výnimky predstavujú napríklad medzinárodné humanitárne misie, dodalo ministerstvo.

V Nemecku bolo do stredy podľa denníka Die Welt potvrdených 258 prípadov nákazy. Najviac ich je naďalej v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, kde sa ich počet zvýšil na 129.

Podobne ako viaceré ďalšie krajiny, aj Nemecko ruší množstvo plánovaných podujatí. V stredu boli zverejnené informácie o presunutí termínu konania najvýznamnejšieho obchodno-priemyselného veľtrhu na svete Hannover Messe, ktorý sa mal pôvodne uskutočniť 20.-24. apríla. Nový termín bol stanovený na 13.-17. júla.

Export rúšok, respirátorov a iných ochranných pomôcok, ako aj antivirotík do 1. júna zakázalo v stredu aj Rusko. Výnimku takisto tvoria prípady humanitárnej pomoci.

České ministerstvo zdravotníctva už v utorok večer informovalo, že od stredy zakazuje vývoz respirátorov triedy FFP3 mimo Česko a ich predaj všetkým okrem zdravotníckym a sociálnym zariadeniam, orgánom ochrany verejného zdravia, zložkám integrovaného záchranného systému a ďalšie orgány štátnej správy. Minister zdravotníctva Adam Vojtěch plánuje po zákaze vývozu respirátorov triedy FFP3 obmedziť aj predaj dezinfekčných prostriedkov.

Svetová banka uvoľnila prvých 12 mld. USD na pomoc krajinám pri boji s koronavírusom


Svetová banka (SB) uvoľnila prvé peniaze na pomoc krajinám bojujúcim so zdravotnými a ekonomickými dôsledkami epidémie koronavírusu.

SB v utorok (3. 3.) oznámila, že bezprostredne uvoľní prvých 12 miliárd USD (10,79 miliardy eur) na pomoc v boji s epidémiou. Šéf SB David Malpass povedal, že zatiaľ stále existuje množstvo otvorených otázok týkajúcich sa rýchlo šíriaceho koronavírusu. Podľa neho je možné, že bude potrebná podstate väčšia pomoc.

Krok SB podčiarkuje rastúce obavy z ekonomických a humanitárnych dôsledkov epidémie. Svetová obchodná organizácia (WHO) v utorok varovala, že už sa míňa ochranné vybavenie ako masky a okuliare, ktoré používajú zdravotníci bojujúci s novým koronavírusom.

Americká centrálna banka (Fed) v utorok nečakane znížila úrokové sadzby, aby podporila ekonomiku zasiahnutú vírusom. A predstavitelia najrozvinutejších krajín sveta skupiny G7 vyhlásili, že sú pripravení prijať primerané fiškálne a monetárne oparenia.

Malpass vyzval krajiny, aby koordinovali svoje opatrenia na regionálnej aj medzinárodnej úrovni. Ich rýchlosť a rozsah môžu byť podľa neho kritické pri záchrane životov.

"Dnes ohlasujeme prvý balík bezprostrednej pomoci, v rámci ktorého bude k dispozícii až 12 miliárd USD, aby sme mohli reagovať na požiadavky krajín na krízové financovanie ich bezprostredných potrieb a tiež na zmiernenie tragických dôsledkov tejto krízy," uviedol Malpass.

(1 EUR = 1,1117 USD)

Múzeum Louvre je opäť prístupné verejnosti, prijalo opatrenia proti SARS-CoV-2


Parížske múzeum Louvre, ktorý bolo od nedele zatvorené pre verejnosť v súvislosti so šírením koronavírusu, je od stredy opäť prístupné. Oznámilo to na svojej stránke na sociálnej sieti Twitter.

Francúzsko pritom naďalej zápasí s rastúcim počtom ľudí nakazených novým koronavírusom. Celkovo v krajine evidujú viac ako 200 nakazených a štyri smrteľné prípady.

Vedenie múzea Louvru zvolalo na stredu ráno svojich zamestnancov, aby ich oboznámilo s preventívnymi opatreniami prijatými v súvislosti s koronavírusom v záujme ochrany zdravia zamestnancov i návštevníkov umeleckých zbierok.

Boli to práve zamestnanci, kto v obave pred šírením koronavírusu žiadal uzavretie Louvru pre verejnosť, a to na základe ustanovenia francúzskeho pracovného práca. To totiž zamestnancovi dáva právo na odstúpenie od pracovnej zmluvy v situácii, ktorá predstavuje "vážne a bezprostredné nebezpečenstvo pre jeho život alebo zdravie".

Odborové organizácie žiadali, aby sa zamestnanci vopred oboznámili s preventívnymi opatreniami a potom hlasovali o svojom návrate do práce, čo sa v stredu aj stalo.

Najnavštevovanejšie múzeum na svete bolo zavreté v nedeľu a v pondelok. Pre verejnosť bolo neprístupné aj v utorok, ktorý je však obvyklým dňom, keď je Louvre zavretý.

Vlani do Louvru zavítalo 9,6 milióna návštevníkov, z ktorých bolo 75 percent boli cudzinci.

Epidémia koronavírusu môže výrazne poškodiť ekonomiku, varoval guvernér BoJ


Epidémia koronavírusu môže výrazne poškodiť ekonomiku, varoval guvernér japonskej centrálnej banky (BoJ) Haruhiko Kuroda. Zdôraznil, že BoJ je pripravená prijať potrebné opatrenia, aby podporila krehkú ekonomiku.

Pôvodne sa očakávalo, že japonská ekonomika sa v prebiehajúcom kvartáli oživí. Epidémia však negatívne zasiahla export aj spotrebu, povedal Kuroda v parlamente.

"Ak bude epidémia trvať dlho, môže tiež zasiahnuť produkciu," uviedol. "Musíme si byť vedomí, že dosahy epidémie môžu byť rozsiahle," doplnil. Dodal, že šírenie vírusu už spôsobilo zhoršenie spotrebiteľskej dôvery.

Kurodove slová podčiarkujú rastúce obavy predstaviteľov BoJ týkajúce sa dôsledkov epidémie koronavírusu, ktorá poškodzuje ekonomiku vyrovnávajúcu sa s vlaňajším zvýšením dane z pridanej hodnoty a prírodnými katastrofami, ktoré narušili produkciu.

Strach z recesie zvyšuje tlak na BoJ, aby nasledovala iné centrálne banky a ešte tento mesiac prijala ďalšie monetárne stimuly. Podľa Kurodu osud zotavenia ekonomiky, ktorú podporujú robustné kapitálové výdavky a vládne výdavky, bude vo veľkej miere závisieť od toho, ako dlho bude trvať zvládnutie epidémie.

"Pozorne budeme sledovať vývoj v ekonomike aj na trhu a v prípade potreby prijmeme primerané opatrenia," uviedol Kuroda.

Taliansko pre šírenie koronavírusu uzavrie školy a univerzity


Taliansko v dôsledku šírenia nového koronavírusu do 13. marca uzavrie všetky školy a univerzity. Rozhodla o tom v stredu talianska vláda, informovala agentúra AFP.

Taliansko aktuálne čelí najrozsiahlejšej nákaze koronavírusom zo všetkých krajín v Európe. Vírus potvrdili u najmenej 2500 ľudí a podľahlo mu ďalších 79.

Vláda v Ríme preto pripravuje ďalšie opatrenia na obmedzenie šírenia koronavírusu. Agentúra DPA v tejto súvislosti pripomenula, že v krajine, kde si pozdrav bez bozku a objatia nevedia predstaviť, to bude obzvlášť ťažké.

Taliansky premiér Giuseppe Conte by mal na základe odporúčaní poradcov v stredu vydať dekrét, ktorý bude okrem iného venovať osobným kontaktom, napísala talianska agentúra ANSA.

Podľa týchto informácií budú Taliani vyzvaní, aby sa okrem tradičného bozku na uvítanie vyhli aj podaniu rúk. Osoby nad 75 rokov by mali byť čo najviac doma.

DPA píše, že odporúčania významne ovplyvnia každodenný život v krajine, kde sú bozky na líca bežnou formou pozdravu medzi priateľmi vrátane mužov.

Odborníci zvažujú i rozšírenie počtu uzatvorených obcí a miest. V súčasnosti to platí pre 11 miest a obcí v Lombardsku a Benátsku.

Úrady uviedli, že tento týždeň bude kľúčový a na základe neho sa určí, či fungovali bezpečnostné opatrenia zavedené 23. februára, alebo či sú potrebné prísnejšie opatrenia.

Nemecký minister označil situáciu okolo koronavírusu za globálnu pandémiu


Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn v stredu vyhlásil, že situácia okolo šírenia nového druhu koronavírusu predstavuje "globálnu pandémiu". Podľa agentúry AFP Spahn varoval, že to najhoršie ešte len príde.

"Epidémia koronavírusu v Číne prerástla v globálnu pandémiu," povedal Spahn v nemeckom Spolkovom sneme. "Situácia sa mení veľmi rýchlo," uviedol s tým, že "je jasné, že sme ešte nedosiahli vrchol tejto epidémie".

Spahn vo vyhlásení vlády občanov Nemecka upozornil na to, že situácia ohľadom koronavírusu sa môže ďalej vyostrovať. Podľa denníka Süddeutsche Zeitung Spahn uviedol, že systém zdravotníctva v nasledujúcich týždňoch bude možno musieť vstúpiť od takzvanej "druhej fázy" v boji proti vírusu. To by znamenalo, že by boli posunuté termíny plánovaných operácií v nemocniciach a lekári by sa zamerali v prvom rade na ťažké prípady ochorení Covid-19 spôsobených koronavírusom. "Zatiaľ sa však v tomto bode nenachádzame," poznamenal Spahn.

Minister zdôraznil, že úsilie Nemecka sa v súčasnosti zameriava na zabránenie šíreniu nákazy a jej spomalenie vrátane karanténnych opatrení a rušení veľkých obchodných či kultúrnych veľtrhov. Bezpečnosť ľudí je podľa jeho slov na prvom mieste, a to aj pred ekonomickými záujmami.

"O víruse vieme teraz viac ako v januári. Situáciu nepretržite analyzujeme a vyskytujúce sa problémy sa snažíme čo najskôr, ako je to možné, odstrániť. Vrchol rozšírenia sa ešte nedosiahol. Situácia v našej krajine je veľmi rôznorodá," povedal Spahn. "Našou stratégiou naďalej je spomaliť a zastaviť rozširovanie koronavírusu v Nemecku a v zasiahnutých oblastiach. Pri tom je vždy, bezpochyby, na prvom mieste bezpečnosť obyvateľov, a to aj pred ekonomickými záujmami."

Medzitým vydalo nemecké ministerstvo hospodárstva zákaz vyvážať do zahraničia zdravotnícky materiál, ako sú napríklad dýchacie masky, rukavice a ochranné odevy. Výnimku predstavujú napríklad akcie medzinárodnej pomoci.

V Nemecku bolo do stredy podľa denníka Die Welt potvrdených 258 prípadov nákazy, pričom poslednou zo 16 spolkových krajín, kde sa vírus zatiaľ nevyskytol, je Sasko-Anhaltsko.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zatiaľ pandémiu v súvislosti s koronavírusom nevyhlásila.

O. Scholz: Nemecko má dostatok financií na boj s krízou a koronavírusom


Nemecko má dostatok finančných prostriedkov, a tým pádom aj dostatočnú silu na to, aby čelilo vplyvu koronavírusu, ak by epidémia uvrhla jeho ekonomiku do krízy. Povedal to v stredu v parlamente minister financií Olaf Scholz.

Scholz na stretnutí finančných výborov parlamentu uviedol, že spolková vláda v prípade hospodárskej krízy prijme včas fiškálne opatrenia, ktoré budú "cielené a dočasné".

Nemecko už roky vykazuje rozpočtové prebytky, má teda dostatočné finančné rezervy na boj s prípadnou krízou.

Lietadla spoločnosti Lufthansa. Ilustračné foto
Foto: TASR/AP


Lufthansa pre koronavírus uzemní 150 lietadiel
Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa v stredu oznámila, že uzemní 150 lietadiel pre epidémiu koronavírusu. Potvrdila tak informácie, ktoré médiám poskytli nemenované zdroje.

"Naše plány dynamicky upravujeme tak, aby odrážali mimoriadne okolnosti," uviedol hovorca spoločnosti Lufthansa.

Šéfovia európskych leteckých spoločností v utorok (3. 3.) na konferencii v Bruseli varovali, že letecký priemysel má to najhoršie ešte len pred sebou a škody spôsobené koronavírusom budú stúpať. Vyzvali preto na zmiernenie letiskových predpisov, na základe ktorých letecké spoločnosti môžu stratiť ziskové pristávacie a štartovacie sloty, ak zrušia lety na dlhšie obdobie. Vedúci predstavitelia európskych aerolínií však zároveň predpovedali, že dopyt po cestovaní by sa v nasledujúcich týždňoch mohol stabilizovať. Do leta by sa podľa nich mal vrátiť na "normálnu" úroveň.

Aerolínie na celom svete pozastavili lety alebo upravovali služby v reakcii na prepuknutie koronavírusu, ktorý sa už rozšíril z Číny do 77 ďalších krajín a teritórií po celom svete. Koronavírus sa objavil koncom minulého roka v stredočínskom meste Wu-chan a minulý týždeň sa začal rýchlo šíriť v Európe aj po celom svete. Najnovšie tak pribúda viac nových prípadov mimo Číny ako v tejto ázijskej krajine. Taliansko doteraz zaznamenalo najväčšie ohnisko nákazy v Európe.

Hystériu okolo koronavírus v Rusku organizujú zo zahraničia


Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil, že hystéria okolo nového koronavírusu v Rusku je výsledkom provokatívnych falošných správ zo zahraničia.

"Vírus je pod kontrolou, nič kritické sa nedeje," ubezpečil Putin vo svojom vyhlásení citovanom agentúrou TASS. Vyhlásil tiež, že cieľom správ médií o hrozbe koronavírusu v Rusku je "zasiať" paniku medzi obyvateľstvom.

"Tieto provokatívne falošné správy... sa väčšinou organizujú zo zahraničia," tvrdil Putin s tým, že to vyplýva zo zistení ruskej tajnej služby FSB. Podľa Putina sa proti tejto kampani dá brániť len tým, že ruské úrady budú občanom poskytovať "včasné, komplexné a spoľahlivé informácie".

Agentúra Interfax medzičasom v stredu informovala, že ruská polícia zadržala niekoľko osôb podozrivých zo šírenia falošných správ o prepuknutí epidémie koronavírusu v Moskve.

Spoločnosť Group-IB monitorujúca internet v Rusku ešte v pondelok oznámila, že identifikovala viac ako 9500 príspevkov, repostov a iných publikácií, v ktorých sa uvádza, že ruské úrady skrývajú údaje o hromadnej nákaze Moskovčanov koronavírusom.

Generálny riaditeľ spoločnosti Ilia Sačkov to označil za informačnú kampaň, ktorá sa vykonáva prostredníctvom internetových robotov na serveri VKontakte a "rodičovských skupín náchylných na šírenie paniky prostredníctvom messengerov".

Agentúra TASS medzičasom informovala, že ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) obmedzí prístup k internetovým zdrojom šíriacim nepravdivé informácie o infekcii koronavírusmi v Rusku.

Toto opatrenia bude prijaté na žiadosť ruskej generálnej prokuratúry, ktorá po analýze správ s týmto obsahom na sociálnych sieťach, najmä na VKontakte a Facebooku, dospela k záveru, že uvedené materiály sú nepravdivé a "predstavujú hrozbu veľkého narušenia verejného poriadku a verejnej bezpečnosti, narušenia fungovania činnosti veľko- i maloobchodu".

Správy o šírení koronavírusu v Rusku vyvolali v krajine okrem iného veľký dopyt po rúškach, pričom v niektorých regiónoch bol zaznamenaný úplný výpadok v dodávkach.

Agentúra Interfax informovala, že ruská vláda v stredu zakázala vývoz určitých druhov zdravotníckych pomôcok a osobných ochranných prostriedkov z Ruska. Toto nariadenie platí do 1. júna.

Belgicko má desať nových prípadov konoronavírusu; ide o spojitosť s Talianskom


Belgické ministerstvo zdravotníctva v stredu potvrdilo desať nových pacientov infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2. K zmene v počte infikovaných pacientov došlo v porovnaním so situáciou z predošlého dňa, upozornila televízna stanica RTBF.

Testy, ktoré potvrdili nové prípady, boli vykonané v referenčnom laboratóriu na Katolíckej univerzite v Leuvene (KUL). V expertnom laboratóriu vykonali celkovo 495 testov u osôb s podozrením na túto chorobu.

Ministerstvo vo svojej tlačovej správe spresnilo, že deväť z desiatich nových pacientov sa vrátilo z pobytu v severnom Taliansku. Pacienti hlásili infekciu horných dýchacích ciest s miernym ochorením podobným chrípke. Všetci sú v domácej izolácii okrem pacienta z mesta Eupen, ktorého pre závažnejšiu respiračnú infekciu hospitalizovali v Nemocnici Svätého Petra v Bruseli. Pacient nebol v Taliansku, ale jeho šéf áno, a to v regióne Benátsko.

Ministerstvo zdravotníctva očakáva, že počet infikovaných sa bude naďalej zvyšovať. Doteraz bolo v Belgicku zistených 23 prípadov infekcií vírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19. Prvá pacientka, ktorú začiatkom februára repatriovali z Wu-chanu v Číne, je už vyliečená.


Počet nakazených koronavírusom stúpol v Británii na 85, najviac za jeden deň




Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom stúpol v stredu v Británii na 85. Ide o najväčší skok za deň odvtedy, čo v ostrovnej krajine zistili prvý prípad tejto infekcie. Vyplýva to z údajov ministerstva zdravotníctva, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Počet potvrdených údajov nákazy bol v utorok 51.

Británia zatiaľ nezaznamenala žiadne úmrtie na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje práve nový koronavírus.

Z 34 nových prípadov, potvrdených v stredu, sa 32 vyskytlo v Anglicku a dva v Škótsku, napísal web televízie Sky News.

Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že traja z nových nakazených v Anglicku sa infikovali na území Spojeného kráľovstva, čo prehlbuje obavy, že teraz už dochádza k prenosu v rámci komunít ľudí.

Správa o nových pacientoch prišla v čase, keď hlavný predstaviteľ zdravotníctva pre Anglicko Chris Whitty pre Sky News povedal, že vážny výskyt koronavírusu v Británii je "takmer istý" a očakávajú sa "nejaké úmrtia".

Profesor Whitty, ktorý pomáha vláde koordinovať plánovanie prípadnej epidémie ochorenia COVID-19, upozornil na šesťtýždňový časový priestor, ktorý má Spojené kráľovstvo a ktorý by malo využiť na vystupňovanie opatrení.

"Všetky epidémie sa začnú veľmi pomaly, potom postupne naberajú spád a zrazu pomerne rýchlo prepuknú," zdôraznil profesor Whitty.

Saudská Arábia pozastavila púť do Mekky



Pre obavy zo šírenia nového koronavírusu pozastavili saudskoarabské orgány celoročnú moslimskú púť do Mekky aj pre "občanov a obyvateľov" tohto kráľovstva. Oznámilo to v stredu tamojšie ministerstvo vnútra, ktorého vyhlásenie priniesla oficiálna tlačová služba SPA a citovala z neho agentúra AFP.

Opatrenie rozšírili na domácich veriacich po tom, ako ešte minulý týždeň pozastavili vydávanie víz pre pútnikov zo zahraničia. Podľa tvítu ministerstva zahraničných vecí sa vzťahuje aj na návštevy Prorokovej mešity v Medine.

Saudská Arábia tiež v súvislosti s koronavírusom minulý týždeň zakázala vstup do Mekky a Mediny občanom šiestich krajín Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC).

Takzvanú malú púť do Mekky, v arabčine nazývanú umra, je možné vykonať počas celého roka. V rámci nej prichádzajú do tohto posvätného mesta každý mesiac tisíce moslimských pútnikov z celého sveta. Mnohí z nich zároveň navštevujú aj Prorokovu mešitu v Medine.

Koronavírus vyvoláva neistotu aj v prípade tzv. veľkej púte do Mekky, známej ako hadždž. Tá sa má tento rok uskutočniť koncom júla.

Saudská Arábia v pondelok potvrdila prvý prípad nakazenia osoby novým koronavírusom na svojom území. Nakazeným je saudskoarabský občan, ktorý sa vrátil z Iránu.

Izrael nariadil karanténu pre cestujúcich z niekoľkých európskych krajín



Izrael nariadil v stredu v súvislosti so šírením nového koronavírusu dvojtýždňovú karanténu pre ľudí prichádzajúcich z Francúzska, Nemecka, Španielska, Rakúska alebo Švajčiarska. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Už skôr zakázal Izrael vstup na svoje územie cudzincom, ktorí sa 14 dní pred príchodom do Izraela nachádzali v pevninskej Číne, Hongkongu, Macau, Thajsku, Singapure, Južnej Kórei, Japonsku alebo Taliansku. Všetkým Izraelčanom, ktorí tieto oblasti nedávno navštívili, odporučili zostať v domácej karanténe počas 14 dní.

"Sme na vrchole globálnej epidémie," povedal na margo najnovších opatrení izraelský premiér Benjamin Netanjahu. "Sme na tom lepšie ako iné krajiny, pretože sme prijali prísne, veľmi prísne opatrenia na spomalenie šírenia tohto vírusu," dodal.

Izrael v súčasnosti eviduje 15 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom, ale zatiaľ nijaké úmrtia. Približne 7000 ľudí sa nachádza v domácej karanténe, uplynulý pondelok však umožnili aj takýmto občanom hlasovať vo voľbách prostredníctvom špeciálnych volebných miestností s personálom v ochranných odevoch.

Izraelské ministerstvo zdravotníctva tiež v stredu zakázalo verejné zhromaždenia s účasťou viac ako 5000 osôb. Okrem toho nariadilo domácu karanténu všetkým študentom a zamestnancom jednej zo stredných škôl, ako aj desiatkam futbalových fanúšikov, keďže mohli prísť do styku s tínedžerom, u ktorého testy preukázali prítomnosť nového koronavírusu. Danú školu v strednom Izraeli navštevuje približne 1000 študentov vrátane nakazeného chlapca, informovala tlačová agentúra AP.

Futbalový zápas, kde tento tínedžer mohol vírus preniesť na okolosediacich fanúšikov, sa konal 24. februára v Tel Avive. Samotný chlapec sa zrejme nakazil, keď pracoval v obchode s hračkami, ktorého majiteľ mal pozitívne testy po návrate z Talianska.

Počet úmrtí na koronavírus v Taliansku stúpol na 107



Počet úmrtí na nový koronavírus v Taliansku prekročil v stredu 100 a počet prípadov nákazy presiahol 3000, informovala vláda citovaná tlačovou agentúrou AFP.

Za posledných 24 hodín podľahlo ochoreniu v krajine 28 ďalších ľudí, takže celkový počet obetí na životoch je 107 - je to najvyšší počet úmrtí mimo Číny, pôvodného ohniska infekcie. Počet prípadov nákazy dosiahol v Taliansku 3089, ako ukazujú oficiálne údaje.

Taliansko aktuálne čelí najrozsiahlejšej nákaze koronavírusom aj zo všetkých krajín v Európe.

Talianska vláda v dôsledku šírenia nového koronavírusu schválila v stredu uzavretie všetkých škôl a univerzít do 15. marca.

Vláda v Ríme pripravila ďalšie opatrenia na obmedzenie šírenia koronavírusu. Agentúra DPA v tejto súvislosti už skôr pripomenula, že v krajine, kde si pozdrav bez bozku a objatia nevedia predstaviť, to bude obzvlášť ťažké.

Taliansky premiér Giuseppe Conte by mal na základe odporúčaní poradcov v stredu vydať dekrét, ktorý sa bude okrem iného venovať osobným kontaktom, napísala talianska agentúra ANSA.

Podľa týchto informácií budú Taliani vyzvaní, aby sa okrem tradičného bozku na uvítanie vyhli aj podaniu rúk. Osoby nad 75 rokov by mali byť čo najviac doma.

Tunisko preruší trajektovú dopravu do severného Talianska



Tunisko preruší trajektovú prepravu pasažierov do severného Talianska a príjme ďalšie opatrenia s cieľom zamedziť šíreniu koronavírusu, vyhlásil v stredu tuniský minister zdravotníctva Abdalatíf al-Makkí. Správu priniesla agentúra Reuters.

Minister takisto oznámil, že lietadlá zo severného Talianska budú pristávať na samostatnom termináli na letisku v Tunise. Všetci pasažieri podstúpia vyšetrenie na koronavírus.

Tuniská vláda okrem toho zakázala zahraničným fanúšikom návštevu futbalových zápasov miestnych líg.

Tunisko prvý prípad nákazy koronavírusom potvrdilo v pondelok. S výnimkou Líbye koronavírus potvrdili už všetky severoafrické krajiny.

Podľa dostupných údajov sa koronavírusom nakazilo na celom svete viac ako 94.000 ľudí. Zomrelo naňho viac ako 3200 nakazených.

Eurozóna bude chrániť ekonomiky svojich krajín pred koronavírusom



Členské krajiny eurozóny (Euroskupina) sú pripravené na výnimočné rozpočtové opatrenia na ochranu hospodárstva EÚ pred účinkami epidémie nového koronavírusu. Podľa tlačovej agentúry AFP to v stredu uviedol šéf Euroskupiny Mario Centeno.

"Budeme koordinovať naše reakcie a sme pripravení využiť všetky vhodné politické nástroje na dosiahnutie silného a udržateľného rastu," uviedol Centeno po stredajšej telefonickej konferencii s ministrami financií a hospodárstva 19-člennej eurozóny.

Podľa jeho slov k možným nástrojom patria napríklad fiškálne opatrenia, ktoré v prípade potreby môžu byť použité na podporu hospodárskeho rastu.

Centeno zdôraznil, že súbor fiškálnych pravidiel eurozóny poskytuje potrebnú flexibilitu pri riešení "nezvyčajných udalostí mimo kontroly vlád". Takéto ustanovenie môže byť použité v potrebnom rozsahu za predpokladu, že sa ukáže, že dodatočné štátne výdavky súvisia s nezvyčajnou udalosťou a majú len dočasný charakter.

Všetky členské krajiny Európskej únie sú Paktom stability a rastu zaviazané na udržiavanie verejných deficitov najviac tri percentá svojho hrubého domáceho produktu (HDP), pričom štátny dlh môže byť vo výške maximálne 60 percent HDP.

Niektoré krajiny EÚ, a to vrátane najväčších ekonomík Únie Nemecka a Francúzska, už podmienky Paktu stability a rastu pri iných príležitostiach porušili. Centeno v stredu spresnil, že predpisy EÚ pri zárukách fiškálnej udržateľnosti umožňujú členským krajinám "dočasnú odchýlku" od paktu.

"Nebudeme šetriť žiadnym úsilím na ochranu našich ekonomík pred ich ďalším poškodením," uviedol šéf Euroskupiny s odkazom na možné ekonomické dosahy šírenia vírusu COVID-19.

Svetová banka už predstavila núdzový plán v hodnote 12 miliárd amerických dolárov na ochranu ekonomík pred škodami spôsobenými novým koronavírusom, ktorý si doteraz vo svete vyžiadal viac ako 3200 obetí. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v pondelok vyzvala vlády, aby "konali rýchlo a dôrazne" s cieľom prekonať šírenie choroby a prijali opatrenia na ochranu príjmov zraniteľných sociálnych skupín a podnikov. Vlády by mohli pomôcť napríklad poskytnutím poistenia v nezamestnanosti pracovníkom, ktorí musia čerpať neplatenú dovolenku a pokrytím nákladov spojených so šírením vírusu pre všetkých poškodených.

spravodajca TASR Jaromír Novak

Počet nakazených koronavírusom v Británii stúpol na 87



Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Británii stúpol v stredu na 87. Vyplýva to z aktuálnych údajov ministerstva zdravotníctva, uviedla stanica Sky News. Ide o najväčší skok za deň odvtedy, čo v ostrovnej krajine zistili prvý prípad tejto infekcie.

Rezort zdravotníctva predtým hlásil 85 prípadov nákazy. Počet potvrdených údajov nákazy bol v utorok 51.

Británia zatiaľ nezaznamenala žiadne úmrtie na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje práve nový koronavírus.

Z 36 nových prípadov, potvrdených v stredu, sa 32 vyskytlo v Anglicku, dva v Škótsku a najnovšie dva v Severnom Írsku.

Ministerstvo zdravotníctva predtým uviedlo, že traja z nových nakazených v Anglicku sa infikovali na území Spojeného kráľovstva, čo prehlbuje obavy, že teraz už dochádza k prenosu v rámci komunít ľudí.

Správa o nových pacientoch prišla v čase, keď hlavný predstaviteľ zdravotníctva pre Anglicko Chris Whitty pre Sky News povedal, že vážny výskyt koronavírusu v Británii je "takmer istý" a očakávajú sa "nejaké úmrtia".

Belgický kráľovský pár odložil pre koronavírus marcovú návštevu Talianska



Oficiálna návšteva belgického kráľa Filipa v Taliansku, pôvodne plánovaná na 23. - 25. marca, sa pre epidémiu nového koronavírusu odkladá na neskorší dátum. Informovalo o tom v stredu večer belgické ministerstvo zahraničných vecí.

Ministerstvo v oficiálnom komuniké spresnilo, že k rozhodnutiu o odklade oficiálnej návštevy došlo z iniciatívy prezidenta Talianska Sergia Mattarellu.

Belgický monarcha spolu s manželkou mali naplánovanú trojdňovú oficiálnu návštevu Talianska v termíne od 23. do 25. marca. Nový termín návštevy zatiaľ nebol potvrdený.

Talianska strana naznačila, že súčasná fáza epidémie koronavírusu SARS-CoV-2 a krízové opatrenia, ktoré už prijali talianske orgány, ohrozujú program kráľovskej návštevy.

"Belgicko a Taliansko sa čo najskôr dohodnú na novom termíne, aby táto návšteva potvrdila vynikajúce vzťahy medzi našimi dvoma krajinami," uvádza sa v tlačovej správe belgického rezortu diplomacie.

spravodajca TASR Jaromír Novak

Vo Francúzsku sa na zápasoch nebudú podávať ruky



Na zápasoch vo francúzskych futbalových súťažiach nebude žiadne podávanie rúk. V stredu to oznámilo vedenie Ligue 1, ktoré upravilo protokol pre hrozbu šírenia koronavírusu.

Ruky si nemajú podávať hráči s rozhodcom ani navzájom. Vo Francúzsku evidujú 257 nakazených osôb a štyroch zosnulých. Informovala o tom agentúra AP.

Talianska vláda zakázala účasť fanúšikov na podujatiach


Talianska vláda zakázala v stredu účasť fanúšikov na všetkých športových podujatiach v krajine. Opatrenie zatiaľ platí do 3. apríla a súvisí so šírením nového koronavírusu. Informovali o tom agentúra AP a portál Sky Sports.

Kalifornia oznámila prvé úmrtie na koronavírus, Washington desiate



Kalifornia oznámila v stredu prvé úmrtie na koronavírus. V štáte Washington podľahol koronavírusu desiaty nakazený. Informovala o tom agentúra AP.

V severnej Kalifornii v meste Roseville zomrel na koronavírus starší muž, ktorý podľa zdravotníkov trpel aj inými ochoreniami. Podľa vyhlásenia úradov sa mohol koronavírusom nakaziť na výletnej plavbe zo San Francisca do Mexika vo februári.

Ministerstvo zdravotníctva v štáte Washington v stredu zverejnilo aktualizované údaje, v ktorých sa počet mŕtvych zvýšil na desať. Počet nakazených sa zvýšil na 39. Žiadne ďalšie informácie úrady neposkytli.

Vedci z Washingtonskej univerzity predpokladajú, že vírus SARS-CoV-2, spôsobujúci ochorenie COVID-19, môže vo Washingtone obiehať už šesť týždňov. To podľa nich znamená stovky nezistených prípadov.

Talianska vláda zakázala účasť fanúšikov na podujatiach



Talianska vláda zakázala v stredu účasť fanúšikov na všetkých športových podujatiach v krajine. Opatrenie zatiaľ platí do 3. apríla a súvisí so šírením nového koronavírusu. Informovali o tom agentúra AP a portál Sky Sports.

Taliansko je najviac postihnutá európska krajina, zaznamenala vyše 100 úmrtí a viac než 3000 nakazených. Vláda zareagovala v stredu večer dekrétom, ktorým rozšírila doterajšie obmedzenia. Podľa AP sa počas nastávajúceho víkendu odohrá za zatvorenými dverami kompletný program najvyššej futbalovej súťaže, no vedenie Serie A to zatiaľ nepotvrdilo. Pred najnovším nariadením odložilo obe odvety semifinále Coppa Italia medzi Juventusom Turín a AC Miláno, ako aj medzi SSC Neapol a Interom Miláno, kde pôsobia tiež slovenskí reprezentanti Stanislav Lobotka (Neapol) a Milan Škriniar (Inter). Minulý týždeň odložili šesť ligových zápasov vrátane prestížneho duelu Juventus - Inter, odohrali sa štyri.

V dotknutom období má Juventus 17. marca privítať Olympique Lyon v odvete osemfinále Ligy majstrov, Inter a AS Rím hrajú osemfinále Európskej ligy proti FC Getafe, resp. FC Sevilla. Inter absolvoval odvetu šesťnásťfinále EL s Ludogorcom Razgram na prázdnom štadióne.

V prípade konanie bude bez divákov aj finále Svetového pohára v alpskom lyžovaní, ktoré je v Cortine d'Ampezzo naplánované od 16. do 22. marca. Či sa uskutoční, rozhodne Rada Medzinárodnej lyžiarskej federácie v piatok o 17 00 h. Na stanovisko čaká aj slovenská reprezentantka Petra Vlhová, ktorá je v hre o glóbusy za celkové poradie, hodnotenie slalomu, obrovského slalomu aj paralelných súťaží. Najbližšie podujatie žien je na programe od 12. do 14. marca vo švédskom Are, kde sa pôjdu záverečný paralelný slalom ročníka i obe technické disciplíny. Na čele celkového poradia SP figuruje Talianka Federica Brignoneová s náskokom 153 bodov pred obhajkyňou veľkého glóbusu Mikaelou Shiffrinovou z USA, ktorá prerušila sezónu po úmrtí otca. Vlhová na tretej priečke zaostáva za líderkou o 189 bodov, je však na čele hodnotenia slalomu aj paralelných súťaží. V klasifikácii obrovského slalomu jej patrí druhá pozícia s odstupom 74 bodov na Brignoneovú.

Fanúšikovia nezavítajú ani na kvalifikačné stretnutie Davisovho pohára tenistov, Taliani hostia Kórejskú republiku v Cagliari na Sardínii. Ohrozený je tiež súboj ragbyového šampionátu Six Nations, na Olympijskom štadióne v Ríme si 14. marca majú zmerať sily Taliansko s Anglickom. Uplynulý víkend zrušili v Dubline zápas Írsko - Taliansko.

Už v nedeľu zakázali do 8. marca všetky športové podujatia v regiónoch Lombardsko, Benátsko a Emilia-Romagna. Lombardsko je epicentrum šírenia koronavírusu v Taliansku, ohniská sú aj v ďalších dvoch severných regiónoch. Vláda neprijala opatrenia len v športovej sfére, do 15. marca zavrela všetky školy a univerzity.