Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Írsko prijme ďalších zhruba 500 utečencov z Afganistanu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Deti, osamelé matky, starší ľudia, postihnuté osoby, ako aj aktivisti a ľudskoprávni aktivisti budú pritom uprednostnení.

Dublin 28. septembra (TASR) - Írsko prijme do 500 ďalších utečencov z Afganistanu. Pri tomto dodatočnom kontingente "môžu afganskí občania, ktorí aktuálne žijú alebo v minulosti žili v Írsku, požiadať, aby do Írska mohli prísť aj ich blízki príbuzní", uviedla v utorok ministerka spravodlivosti Heather Humphreysová. Informuje o tom agentúra DPA.

Deti, osamelé matky, starší ľudia, postihnuté osoby, ako aj aktivisti a ľudskoprávni aktivisti budú pritom uprednostnení. Írsko, členská krajina Európskej únie s takmer piatimi miliónmi obyvateľov, tento rok už prijala viac než 670 mužov a žien z Afganistanu, kde v polovici augusta opätovne prevzalo moc islamistické hnutie Taliban.

Došlo k tomu po rýchlom stiahnutí západných spojeneckých jednotiek a naliehavej evakuačnej misii pre Afgancov, ktorí v uplynulých rokoch pracovali pre západné krajiny. Viacero zvlášť ohrozených ľudí v Afganistane zostalo, pripomína DPA.