Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Dubline od soboty začnú platiť nové obmedzenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vláda v hlavnom meste zavedie obmedzenia zodpovedajúce tretiemu stupňu opatrení. Tretí stupeň zatiaľ aktivovali len v Dubline. Pre zvyšok krajiny platí druhý stupeň.

Dublin 18. septembra (TASR) - Írska vláda zavedie v Dubline od soboty nové obmedzenia z dôvodu znepokojenia z prudkého nárastu prípadov koronavírusu SARS-CoV-2, informovala na svojej webovej stránke stanica Sky News.

Opatrenia vstúpia do platnosti od piatkovej polnoci. Zahŕňajú obmedzenia prevádzky stravovacích zariadení vo vnútorných priestoroch i obmedzenia v oblasti cestovania. Obyvatelia budú vyzvaní, aby podľa možnosti pracovali z domu.

Takisto sú zakázané zhromaždenia osôb vo vnútorných priestoroch a limitovaný je i počet návštevníkov na svadbách, uvádza na svojej webovej stránke denník The Irish Times.

Vláda v hlavnom meste zavedie obmedzenia zodpovedajúce tretiemu stupňu opatrení. Plán na stredne dlhé obdobie, ktorý írska vláda predstavila v septembri, má päť stupňov varovania, uvádza na svojej oficiálnej webovej stránke írska vláda. Tie sú pre jednotlivé oblasti krajiny aktivované na základe počtu a miesta výskytu prípadov, ohnísk nákazy a ďalších údajov.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Tretí stupeň zatiaľ aktivovali len v Dubline. Pre zvyšok krajiny platí druhý stupeň.

Írsky premiér Micheál Martin podľa Sky News povedal, že navzdory úsiliu Dublinčanov je mesto v súčasnosti "veľmi nebezpečným miestom", čo znamená, že sa môže vrátiť k "najhorším dňom tejto krízy".

Hlavný predstaviteľ zdravotníctva pre Írsko Ronan Glynn upozornil, že počet ľudí v nemocniciach s ochorením COVID-19 sa od minulého mesiaca prudko zvýšil a takisto narástol aj počet nakazených medzi osobami nad 65 rokov.

Glynn takisto povedal, že reprodukčné číslo vírusu v Írsku je v súčasnosti podľa odhadov medzi 1,3 a 1,7. To znamená, že desať ľudí s ochorením COVID-19 v priemere nakazí ďalších 13 až 17 osôb.