Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Írsky minister kritizuje ruské vojenské cvičenia pri pobreží

Simon Coveney, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Nemáme právomoc zabrániť tomu, aby sa to stalo, ale určite som jasne ruskému veľvyslancovi v Írsku povedal, že to nie je vítané, uviedol Coveney.

Brusel/Dublin 24. januára (TASR) - Írsky minister zahraničných vecí Simon Coveney v pondelok vyhlásil, že Rusko plánuje usporiadať taktické vojenské cvičenia pri pobreží jeho krajiny, ale tento krok nie je vítaný vzhľadom na zvýšené napätie a neistotu, či chce Moskva podniknúť inváziu na Ukrajinu. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

Coveney novinárom v Bruseli povedal, že cvičenia sa majú konať 240 kilometrov od juhozápadného pobrežia Írska, v medzinárodných vodách, ale takisto vo výlučnej ekonomickej zóne Írska.

"Nemáme právomoc zabrániť tomu, aby sa to stalo, ale určite som jasne ruskému veľvyslancovi v Írsku povedal, že to nie je vítané," uviedol Coveney, keď pricestoval do Bruselu na rozhovory so svojimi kolegami z EÚ, ktoré budú zamerané na Rusko a Ukrajinu.

"Toto nie je vhodný čas na zvyšovanie vojenskej aktivity a napätia - vzhľadom na to, čo sa deje s Ukrajinou a na Ukrajine," dodal írsky minister.

Uznal, že Rusko môže uskutočniť taktické cvičenia v medzinárodných vodách, "ale fakt, že si pre cvičenia vybralo lokalitu na západných hraniciach, ak chcete, tak na hraniciach Európskej únie, pri írskom pobreží, nie je z nášho pohľadu práve teraz jednoducho vítaná vec a je neželaná, predovšetkým v nasledujúcich týždňoch".

Ministri zahraničných vecí EÚ sa v pondelok stretávajú s cieľom znovu ukázať odhodlanie a jednotu v otázke Ukrajiny. Vládne totiž silná neistota ohľadne toho, či má ruský prezident Vladimir Putin v úmysle zaútočiť na Ukrajinu.

Na snímke sprava írsky minister zahraničných vecí Simon Coveney, fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto a rakúsky šéf diplomacie Alexander Schallenberg počas stretnutia ministrov zahraničných vecí v Bruseli v pondelok 24. januára 2022.
Foto: TASR/AP


"Všetci členovia Európskej únie sú jednotní. Prejavujeme bezprecedentnú jednotu voči situácii na Ukrajine a intenzívne sa koordinujeme so Spojenými štátmi," povedal novinárom v Bruseli šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.
Foto: TASR/AP


Počas dňa sa k rokovaniam ministrov virtuálne pripojí aj šéf americkej diplomacie Antony Blinken. Ministri znovu v mene Európy odsúdia zhromažďovanie ruských vojakov pri Ukrajine, kde sa nachádza okolo 100.000 týchto vojakov, tanky, delostrelectvo a ťažké zbrane, píše AP.

Ministri zároveň znovu vyzvú na dialóg, predovšetkým prostredníctvom Normandského formátu, ktorý pomohol zmierniť nepriateľské akcie aj v roku 2015 - rok po tom, čo Putin nariadil anektovanie ukrajinského Krymského polostrova. Ministri budú varovať, že ak sa Putin opäť pohne na Ukrajinu, Rusko bude čeliť "masívnym následkom a zaplatí vysokú cenu". Táto cena by mala finančnú a politickú povahu. EÚ tvrdí, že je pripravená uvaliť na Rusko prísne sankcie do niekoľkých dní od útoku.