Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Írsky premiér: Budeme musieť prehodnotiť svoju neutralitu

Micheál Martin, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Krajina podľa Martina musí reagovať na narušenie medzinárodného poriadku zo strany Ruska a tiež na rastúce kybernetické hrozby.

Dublin 14. marca (TASR) - Írsko bude musieť po útoku Ruska na Ukrajinu prehodnotiť svoju dlhoročnú vojenskú neutralitu, uviedol írsky premiér Micheál Martin. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry PA.

Írsko je neutrálne od 30. rokov 20. storočia, pričom neutralitu si zachovalo aj počas druhej svetovej vojny. Premiér však zdôraznil, že v otázke ruskej invázie na Ukrajinu nie je jeho krajina politicky ani morálne neutrálna.

Írsko podľa premiéra musí reagovať na narušenie medzinárodného poriadku zo strany Ruska a tiež na rastúce kybernetické hrozby. Írsky zdravotnícky systém vlani čelil rozsiahlemu kybernetickému útoku.

Ako dodal Martin pre BBC, na súčasnú situáciu musí urýchlene reagovať aj Európska únia. "Nejde o obyčajnú vojnu, ale o hybridnú kybernetickú vojnu. Tá má následky pre Európsku úniu a tiež Írsko, ktoré sa stáva zraniteľnejším," spresnil.

"Rovnako musíme vo všeobecnosti zvážiť našu vojenskú neutralitu. Nie sme vojenskou mocnosťou, najlepšie vieme pomôcť humanitárnym spôsobom a mierovým úsilím," vyhlásil írsky premiér.

O prípadnom referende o írskej neutralite je však priskoro hovoriť, povedal minister zahraničných vecí a obrany Simon Coveney. S premiérom sa zhodol na tom, že momentálne je potrebné sústrediť sa najmä na Ukrajinu, podporu pre utečencov a poskytovanie humanitárnej pomoci.