Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Írsky premiér navštívil zničené ukrajinské mestá v Kyjevskej oblasti

Micheál Martin, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Predseda írskej vlády ocenil odhodlanie Ukrajincov v boji proti ruskej ofenzíve a vyjadril podporu "ceste Ukrajiny k plnému členstvu v EÚ".

Dublin 6. júla (TASR) - Írsky premiér Micheál Martin navštívil v stredu vojnou zničené ukrajinské mestá Boroďanka, Buča a Irpiň v Kyjevskej oblasti. Svojou cestou na Ukrajinu chcel predseda írskej vlád prejaviť solidaritu s ukrajinskými predstaviteľmi v čase pretrvávajúcej ruskej agresie, informuje spravodajská televízia Sky News.

V Boroďanke, Buči a Irpini došlo v prvých týždňoch ruskej invázie k násilnostiam voči civilistom a vyšetrujú sa tam podozrenia zo spáchania vojnových zločinov. Tieto činy boli odhalené začiatkom apríla, keď sa ruské jednotky z Kyjevskej oblasti stiahli.

Írsky premiér sa v Boroďanke stretol s tamojším starostom, v Buči navštívil miesto na pozemku miestneho kostola, kde sa našiel masový hrob a tamojší duchovný mu ukázal fotografie exhumovaných tiel - obetí ruských inváznych síl. V Irpini írska delegácia na vlastné oči videla vážne poškodené obytné budovy, ktoré zasiahlo ostreľovanie ruských síl.

"Obyvatelia Írska stoja v tejto nemorálnej a nevyprovokovanej teroristickej vojne Ruska pri Ukrajine a jej obyvateľoch," vyhlásil Martin. "Bombardovanie a útoky na civilistov nie sú nič iné ako vojnové zločiny," poznamenal s tým, že svoju návštevu využije na to, aby podporil kroky, ktoré povedú k vyvodeniu zodpovednosti voči páchateľom týchto útokov.

Predseda írskej vlády ocenil odhodlanie Ukrajincov v boji proti ruskej ofenzíve a vyjadril podporu "ceste Ukrajiny k plnému členstvu v EÚ". Pripomenul, že Dublin naďalej podporuje zavedené sankcie voči režimu ruského prezidenta Vladimira Putina a zaväzuje sa tiež k pomoci pri obnove Ukrajiny. Dublin bude naďalej pomáhať utečencom prichádzajúcim z Ukrajiny.