Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Írsky premiér varoval: Brexit spôsobí Severnému Írsku vážne problémy

Na snímke írsky premiér Enda Kenny. Foto: TASR/AP

Írsko môže stratiť viac než ostatné členské krajiny EÚ, ak bude jeho väčší sused a kľúčový obchodný partner hlasovať v referende za odchod z únie.

Londýn 26. januára (TASR) - Odchod Británie z Európskej únie prinesie Severnému Írsku vážne problémy, varoval v pondelok írsky premiér Enda Kenny.

Írsko môže stratiť viac než ostatné členské krajiny EÚ, ak bude jeho väčší sused a kľúčový obchodný partner hlasovať v referende za odchod z únie. Referendum sa má konať do konca roku 2017 a írska vláda je hlasným odporcom odchodu Británie z EÚ, tzv. Brexitu, informovala agentúra Reuters.

Severné Írsko je súčasťou Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska.

Jediná suchozemská hranica Británie s EÚ leží medzi Severným Írskom a Írskou republikou. Írski zástancovia členstva Británie v EÚ varovali, že odchod by mohol poškodiť obchodovanie Severného Írska a vyvolať tak politické napätie, ak by došlo k sprísneniu hraničných kontrol.

Írsky premiér Kenny, ktorý sa v pondelok v Londýne stretol s britským premiérom Davidom Cameronom, uviedol, že referendum je pre Írsko kľúčovou záležitosťou. Vyjadril však presvedčenie, že všetky požiadavky Británie na zreformovanie jej vzťahov s úniou budú splnené.