Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Islamisti prepustili 11 rukojemníkov po protestoch proti Francúzsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Protesty v Pakistane súvisia s prejavom francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona z vlaňajšieho októbra, v ktorom obhajoval publikovanie karikatúr proroka Mohameda slobodou slova.

Láhaur 19. apríla (TASR) - Stúpenci radikálnej islamistickej strany v Pakistane prepustili 11 policajtov, ktorých zadržiavali v rámci svojej snahy dosiahnuť vyhostenie francúzskeho veľvyslanca z krajiny. Oznámili to v pondelok miestni predstavitelia, informovala agentúra AFP.

Policajtov zadržali ako rukojemníkov podporovatelia extrémistickej strany Tehríke labbajk Pakistan (TLP) v nedeľu počas násilných protestov v meste Láhaur.

Ministerstvo vnútra oznámilo, že príslušníkov polície prepustili v pondelok nadránom po "rokovaniach" s TLP. Pakistanská vláda minulý týždeň túto stranu fakticky zakázala, keď ju zaradila na zoznam teroristických organizácií.

Rukojemníkov zadržiavali v bašte TLP v láhaurskej mešite, ktorá je plná stúpencov tejto skupiny a ktorú obkľúčili policajné oddiely.

Francúzske veľvyslanectvo v Islamabade minulý štvrtok odporučilo francúzskym občanom a predstaviteľom firiem pôsobiacich v Pakistane, aby dočasne odcestovali z krajiny. Dôvodom sú protifrancúzske protesty, ktoré znova vypukli v ázijskej krajine a v posledných dňoch ich sprevádzali násilnosti s obeťami na životoch.

Protesty v Pakistane súvisia s prejavom francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona z vlaňajšieho októbra, v ktorom obhajoval publikovanie karikatúr proroka Mohameda slobodou slova. Časť moslimov však považuje takéto zobrazovanie proroka Mohameda za rúhanie.

Práve TLP stála za vlnou protestov z uplynulých mesiacov a jej prívrženci opakovane paralyzovali mestá po celej krajine blokádami ciest. Strana žiadala, aby francúzskeho veľvyslanca vypovedali z Pakistanu do 20. apríla.