Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Islamské štáty sa zišli na konferencii, rokujú o pomoci pre Afganistan

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Po návrate Talibanu k moci medzinárodné spoločenstvo zmrazilo Afganistanu pomoc a majetok v hodnote miliárd dolárov a 38-miliónový štát teraz čelí krutej zime.

Islamabad 19. decembra (TASR) - Vyslanci z 57 islamských krajín sa v nedeľu stretli v Pakistane na summite, ktorého cieľom je zmierniť humanitárnu krízu v susednom Afganistane a zároveň otestovať diplomatické vzťahy s jeho novými vládcami z hnutia Taliban.

Zasadnutie Organizácie islamskej spolupráce (OIC) je najväčšou konferenciou o Afganistane, odkedy tam v auguste padla vláda podporovaná USA, informovala v nedeľu agentúra AFP.

Po návrate Talibanu k moci medzinárodné spoločenstvo zmrazilo Afganistanu pomoc a majetok v hodnote miliárd dolárov a 38-miliónový štát teraz čelí krutej zime.

Organizácia Spojených národov opakovane varovala, že Afganistan je na pokraji najhoršej svetovej humanitárnej núdze spojenej s potravinovou, palivovou a hotovostnou krízou.

Prísľuby pomoci, ku ktorým sa zaviažu účastníci zasadnutia OIC, mali byť oznámené v nedeľu večer.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Medzi delegátmi je aj minister zahraničných vecí Talibanu Amir Chán Muttakí, ale i zástupcovia Spojených štátov, Číny, Ruska, Európskej únie a OSN.

Žiadna krajina sveta zatiaľ vládu Talibanu formálne neuznala a diplomati čelia chúlostivej úlohe nasmerovať pomoc do postihnutej afganskej ekonomiky bez toho, aby zároveň podporili islamistov, konštatovala AFP.

AFP pripomenula, že Pakistan, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty boli jedinými tromi krajinami, ktoré uznali predchádzajúcu vládu Talibanu z rokov 1996-2001.

Pakistanský minister zahraničných vecí Šáh Mahmúd Kúreší upozornil, že existuje rozdiel medzi "uznaním a zapojením sa" do nového poriadku v Kábule.

"Poďme ich postrčiť presviedčaním, stimulmi, aby sa pohli správnym smerom," povedal novinárom pred stretnutím OIC. "Politika nátlaku a zastrašovania nefungovala. Ak by fungovala, neboli by sme v tejto situácii," zdôraznil.