Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Islamský džihád usporiadal prehliadku na oslavu výročia svojho vzniku

Ženy a deti sledujú pochod palestínskych bojovníkov z militantnej skupiny Islamský džihád na protiizraelskom pochode pri príležitosti 36. výročia založenia hnutia v meste Gaza v stredu 4. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Predstaviteľ Islamského džihádu pre agentúru AFP uviedol, že na stredajšej prehliadke sa zúčastnilo približne 4500 príslušníkov Brigád al-Kuds.

Gaza 5. októbra (TASR) - Do ulíc palestínskeho mesta Gaza sa v stredu večer vydali stovky ľudí, aby si pripomenuli 36. výročie založenia hnutia Islamský džihád.

Ako informovala agentúra AFP, súčasťou sprievodu boli aj nákladné vozidlá potiahnuté maskovacou látkou prevážajúce strely miestnej výroby. Súčasťou sprievodu bola aj prezentácia troch typov bezpilotných lietadiel.

"Nové strely Burak majú dolet 85 kilometrov a vylepšené rakety Badr 3 nesú hlavicu s hmotnosťou 400 kilogramov," uviedol hovorca Brigád al-Kuds - ozbrojeného krídla tejto palestínskej militantnej skupiny -, pričom dodal, že jedna z vystavených rakiet je miestnej výroby a ešte nebola použitá proti nepriateľovi - Izraelu.

Bezpilotné lietadlá sa podľa hovorcu dajú použiť na zasiahnutie cieľov "hlboko" vo vnútrozemí Izraela.

Predstaviteľ Islamského džihádu pre agentúru AFP uviedol, že na stredajšej prehliadke sa zúčastnilo približne 4500 príslušníkov Brigád al-Kuds.

Tieto jednotky Islamského džihádu v pásme Gazy sa v posledných rokoch zapojili do niekoľkých konfrontácií s Izraelom. Naposledy sa tak stalo v máji, keď počas piatich dní cezhraničných bojov zahynulo 34 Palestínčanov - vrátane šiestich veliteľov militantnej skupiny - a jeden Izraelčan.

Obyvatelia pásma Gazy žijú v blokáde, ktorú naň uvalil Izrael ešte v roku 2007, keď túto pobrežnú enklávu ovládlo islamistické hnutie Hamas.