Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Islamský štát chcel výkupné za zadržiavaného Japonca už minulý rok

Foto: Youtube.com

Manželka uneseného novinára pre Asahi uviedla, že e-maily začala dostávať hneď po tom, ako stratila kontakt s manželom, ktorý v októbri 2013 vycestoval do Sýrie.

Tokio 22. januára (TASR) - Manželka jedného z dvoch japonských občanov zadržiavaných teroristickou organizáciou Islamský štát (IS) údajne dostávala e-maily požadujúce zaplatenie vysokého výkupného už od novembra minulého roka. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Podľa denníka Asahi, ktorý sa odvoláva na nemenované vládne zdroje, neznámy odosielateľ vo svojich e-mailoch uvádza, že nezávislý novinár Kendži Goto Džogo bol zadržaný, pričom za jeho prepustenie požaduje dve miliardy jenov (14,6 milióna eur). Odosielateľ e-mailov zároveň o sebe tvrdí, že je členom IS.

Manželka uneseného novinára pre Asahi uviedla, že e-maily začala dostávať hneď po tom, ako stratila kontakt s manželom, ktorý v októbri 2013 vycestoval do Sýrie.

Militanti z takzvaného Islamského štátu zverejnili v utorok na internete videonahrávku, v ktorej sa vyhrážajú, že ak do 72 hodín nedostanú výkupné vo výške 200 miliónov dolárov, Gota a ďalšieho japonského rukojemníka Harunu Jukawu zabijú.

Japonský premiér Šinzó Abe, ktorý v stredu prerušil krátku návštevu Blízkeho východu a vrátil sa do vlasti, uviedol, že vláda robí všetko pre to, aby dosiahla prepustenie oboch rukojemníkov. Únoscami stanovené ultimátum na vyplatenie výkupného uplynie v piatok o 14.50 h miestneho času (06.50 h SEČ).