Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Objavilo sa ďalšie video militantov s popravou, teraz Brita Henninga

Záber z videa z údajnej popravy Alana Henninga Foto: TASR/AP

Okrem vraždy video zachytáva aj vyhrážky americkému občanovi Peterovi Kassigovi, ktorý odišiel na Blízky Východ poskytovať humanitárnu pomoc utečencom.

Washington 4. októbra (TASR) - Na internete sa v v noci z piatka na sobotu objavilo ďalšie video Islamského štátu (IS) s údajnou vraždou britského občana, humanitárneho pracovníka Alana Henninga. Okrem vraždy zachytáva aj vyhrážky americkému občanovi Peterovi Kassigovi, ktorý podľa svojej rodiny odišiel na Blízky Východ poskytovať humanitárnu pomoc utečencom.

Americký prezident Barack Obama v noci na dnes tvrdo odsúdil vraždu Henninga militantom z extrémistickej skupiny. Informovala o tom agentúra Reuters. "Spojené štáty dôrazne odsudzujú brutálnu vraždu občana Spojeného kráľovstva Alana Henninga," povedal Obama.

Podľa britského premiéra Davida Camerona ukázala Henningova vražda brutalitu militantov z IS.

Jeho vražda "ukazuje, akí barbarskí a odporní títo teroristi sú," povedal Cameron.

"Alan odišiel do Sýrie pomôcť dostať humanitárnu pomoc ľuďom všetkých vier v ich hodine núdze," dodal Cameron.

"Urobíme všetko, čo budeme môcť, aby sme týchto vrahov chytili a postavili ich pred súd," vyhlásil premiér.

Bezpečnostná rada OSN žiada prepustenie rukojemníkov



Aj Bezpečnostná rada OSN ostro odsúdila video, na ktorom je údajne zachytená vražda Alana Henninga.

BR OSN vyhlásila, že video "opäť dokazuje brutalitu" skupiny IS. Členské krajiny Bezpečnostnej rady podľa svojho vyhlásenia veria, že "takéto pokračujúce skutky barbarstva páchané Islamským štátom ich nezastrašujú, ale len posilňujú ich odhodlanie".

Vyhlásenie BR OSN tiež požaduje okamžité, bezpečné a bezpodmienečné prepustenie všetkých zadržiavaných rukojemníkov skupiny IS, Frontu an-Nusrá a ďalších organizácií napojených na teroristickú sieť al-Káida.


IS sa na videu vyhrážala sťatím aj americkému zdravotníkovi



Aneričan Peter Kassig, ktorému sa na videu vyhrážajú, pochádza z Indianapolisu. Na videu, ktoré sa v piatok objavilo na internete a údajne zachytáva popravu britského rukojemníka Alana Henninga, kľačí Kassig pri maskovanom militantovi. Ten sa mu vyhráža popravou.

Rodičia zadržiavaného Američana tvrdia, že ich syn konvertoval v zajatí na islam. Prijal meno Abdal Rahmán. V minulosti slúžil vo vojne v Iraku a stal sa vojenským záchranárom-zdravotným technikom. Neskôr bol pre zdravotné dôvody so cťou prepustený.

Kassig odcestoval v roku 2012 do Libanonu, aby pracoval ako zdravotný asistent v pohraničných nemocniciach. Zadržiavaný je od októbra 2013.