Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Islamský štát sa prihlásil k atentátu na šiitské centrum v Afganistane

Zranený muž leží na zemi po výbuchu bomby s severoafganskom meste Mazar-e-Šaríf v sobotu 11. marca 2023. Pri výbuchu jedna osoba zomrela, ďalších päť je zranených, informuje TASR podľa AP. K incidentu došlo počas odovzdávania cien novinárom. Foto: TASR - AP

Pri výbuchu prišla o život jedna osoba a osem ďalších utrpelo zranenia.

Islamabad 13. marca (TASR) - Džihádistická organizácia Islamský štát (IS) sa v pondelok prihlásila k zodpovednosti za víkendový bombový útok na šiitské kultúrne centrum na severe Afganistanu. Pri výbuchu prišla o život jedna osoba a osem ďalších utrpelo zranenia, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

K útoku došlo v sobotu v meste Mazáre Šaríf v afganskej provincii Balch počas podujatia, na ktorom oceňovali tamojších novinárov.

Regionálna odnož IS známa ako Islamský štát - Chórasán (IS - K) je hlavným rivalom radikálneho vládneho hnutia Taliban. Terčom jej útokov sa často stávajú členovia afganskej šiitskej menšiny, ako aj členovia ozbrojených síl Talibanu. IS - K vystupňoval útoky v krajine po tom, čo sa tam v auguste 2021 opätovne chopil moci Taliban.

IS v pondelkovom vyhlásení uviedol, že výbušniny boli umiestnené v taške ukrytej v spomínanom kultúrnom centre a že terčmi útoku boli tí, čo pracujú pre inštitúciu, ktorá sa "zapojila do vojny" proti IS.

Ministerstvo vnútra Talibanu spresnilo, že pri atentáte prišiel o život jeden člen ochranky a medzi zranenými boli aj tri deti.

K sobotňajšiemu útoku došlo krátko po atentáte, pri ktorom vo štvrtok v tej istej provincii prišiel o život jej guvernér Dáwúd Muzammil a ďalší dvaja ľudia, pripomína AP. Aj k tomuto útoku sa prihlásil IS.