Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Island evakuoval ľudí z okolia činnej sopky, objavila sa nová trhlina

Na archívnej snímke láva, ktorá vyteká počas erupcie sopky na polostrove Reykjanes približne 32 kilometrov juhozápadne od hlavného mesta Reykjavík na juhozápade Islandu. Foto: TASR/AP

Trhlina sa nachádza zhruba 800 metrov od pôvodného miesta v údolí Geldinga, kde sopka začala 20. marca chrliť lávu.

Reykjavík 6. apríla (TASR) - Islandské úrady evakuovali turistov z okolia aktívnej sopky po tom, ako z jej novej trhliny začala vyvierať láva. Informovala o tom v utorok spravodajská stanica Sky News. Vulkán na polostrove Reykjanes vybuchol v marci.

Novú, približne 500-metrovú trhlinu na povrchu sopky spozorovala v pondelok osádka vrtuľníka poskytujúceho vyhliadkové lety. Trhlina sa nachádza zhruba 800 metrov od pôvodného miesta v údolí Geldinga, kde sopka začala 20. marca chrliť lávu.

Odvtedy tam prúdia turisti z neďalekého hlavného mesta Reykjavík, pričom niektorí využívajú žeravú magmu na prípravu pokrmov.

Na archívnej snímke ľudia sledujú lávu, ktorá vyteká počas erupcie sopky na polostrove Reykjanes približne 32 kilometrov juhozápadne od hlavného mesta Reykjavík na juhozápade Islandu.
Foto: TASR/AP


Úrad civilnej ochrany a núdzového riadenia po najnovšej sopečnej činnosti nariadil okamžitú evakuáciu lokality. Hoci bezprostredné ohrozenie životov vzhľadom na vzdialenosť trhliny od turistických trás podľa tohto úradu nehrozí, miesto bolo vyprázdnené z preventívnych dôvodov.

Islandský geofyzik Magnús Gudmundsson tvrdí, že sopečná erupcia by sa mohla pohybovať smerom na sever od svojej pôvodnej polohy. "Teraz vidíme z dvoch pôvodných kráterov vychádzať menej lávy. To by mohol byť začiatok druhej fázy," uviedol vedec.

Napriek tomu, že na Islande dochádza k vulkanickej erupcii približne každých päť rokov, najnovší výbuch sopky bol na danej lokalite prvým za takmer 800 rokov.

Na archívnej snímke žena si fotí vytekajúcu lávu počas erupcie sopky na polostrove Reykjanes na juhozápade Islandu.
Foto: TASR/AP


K dovtedy poslednej erupcii došlo na Islande v roku 2014, keď vybuchla sopka na lávovom poli Holuhraun a vychrlila lávu s rozlohou newyorského Manhattanu.

V roku 2010 popol z islandskej sopky Eyjafjallajökull spôsobil na niekoľko dní zastavenie medzinárodnej leteckej prepravy medzi Európou a Severnou Amerikou vzhľadom na obavy z možného poškodenia motorov lietadiel. Zrušených bolo vyše 100.000 letov, v dôsledku čoho uviazli na letiskách milióny pasažierov.