Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Islandskí ministri sa po večeri v hoteli musia dať otestovať

Na archívnej snímke Katrín Jakobsdóttir Foto: TASR/AP

Premiérka Jakobsdóttir svoj prvý test už absolvovala a spolu s ostatnými ministrami sa druhému testu podrobia budúci pondelok.

Reykjavík 21. augusta (TASR) - Deväť z 11 členov islandského vládneho kabinetu vrátane premiérky Katrín Jakobsdóttir musí podstúpiť dve kolá testov na nový druh koronavírusu po tom, čo sa tento týždeň zúčastnili na večeri v hoteli, v ktorom sa objavilo ohnisko nákazy. Informovala o tom v piatok miestna televízia RUV, píše agentúra DPA.

Jakobsdóttir svoj prvý test už absolvovala a spolu s ostatnými ministrami sa druhému testu podrobia budúci pondelok. Pokiaľ budú ministri čakať na výsledky testov, budú musieť pracovať z domu.

Jedinými ministrami, ktorí sa nemuseli nechať otestovať, boli šéfovia rezortov sociálnych vecí a zdravotníctva, keďže tí sa na večeri v rizikovom hoteli nezúčastnili.

Island od stredy vyžaduje od všetkých cestujúcich prichádzajúcich do krajiny, aby podstúpili 14-dňovú karanténu, alebo aby sa počas piatich dní nechali dvakrát otestovať na koronavírus. V dobe medzi prvým a druhým testom musia zostať v samoizolácii. Výnimka platí pre deti narodené v roku 2005 alebo neskôr a cestujúcich, ktorí Islandom len prechádzajú.

Na Islande evidujú doteraz celkovo zhruba 2050 infikovaných a desať úmrtí na koronavírus.