Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Island otvoril tri ďalšie prístupové kapitoly s Európskou úniou

Šéf islandskej diplomacie Össur Skarphédinsson Foto: TASR/AP

Stav prístupových rokovaní s Islandom po piatkovej konferencii znamená otvorenie 18 kapitol z celkového počtu 35.

Brusel 22. júna (TASR) - Island dnes počas prístupovej konferencie na ministerskej úrovni v Bruseli otvoril tri nové rokovacie kapitoly v rámci prístupového procesu do Európskej únie.

Výsledok konferencie, ktorá je výsledkom niekoľkomesačných rokovaní a kontaktov medzi predstaviteľmi EÚ a Islandu, je významným posunom vpred, keď doteraz sa ostrovnej krajine podarilo uzavrieť už sedem kapitol a otvoriť tri ďalšie.

Kapitoly, na ktorých sa dnes dohodli "hlavní hráči" na konferencii - dánsky minister pre európske záležitosti Nicolai Wammen za predsedníctvo EÚ, eurokomisár pre rozšírenie Štefan Füle a šéf islandskej diplomacie Össur Skarphédinsson, sa týkajú prevažne ekonomicko-sociálnych oblastí.

Island dnes totiž otvoril kapitolu 14 Dopravná politika, kapitolu 19 Sociálna politika a zamestnanosť a tiež kapitolu 32 Finančná kontrola.

Okrem toho sa účastníci prístupovej konferencie dohodli aj na niektorých bodoch v ďalších štyroch kapitolách, ktoré boli otvorené a dočasne uzatvorené v marci tohto roku, a to konkrétne v oblasti zdravia a ochrany spotrebiteľov, obrannej politiky a bezpečnosti, konkurencieschopnosti a energetiky.

Stav prístupových rokovaní s Islandom po dnešnej konferencii znamená otvorenie 18 kapitol z celkového počtu 35, pričom desať z nich už bolo provizórne uzatvorených.

Ďalšia prístupová konferencia s Islandom sa uskutoční v druhom polroku 2012, keď sa očakáva prípadný pokrok aj v ďalších kapitolách.

EÚ otvorila prístupový proces s Islandom v júli 2010.