Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Island zasiahli ďalšie zemetrasenia, niektoré presiahli magnitúdu 4,0

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Epicentrum doposiaľ najsilnejších otrasov s magnitúdou 5,5 bolo v nedeľu pri obci Grindavík ležiacej vyše 50 kilometrov juhozápadne od Reykjavíku.

Reykjavík 2. augusta (TASR) - Island v utorok nadránom zasiahla ďalšia séria zemetrasení, z ktorých až päť presiahlo magnitúdu 4,0. Tamojší seizmológovia zaznamenali od soboty množstvo otrasov, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Islandský meteorologický ústav v príspevku na Facebooku uviedol, že jedno z utorkových zemetrasení dosiahlo magnitúdu 5,0, pričom jeho pravdepodobnou príčinou je pohyb magmy pod zemským povrchom. Otrasy boli citeľné aj v hlavnom meste Reykjavík a ďalších oblastiach.

Epicentrum doposiaľ najsilnejších otrasov s magnitúdou 5,5 bolo v nedeľu pri obci Grindavík ležiacej vyše 50 kilometrov juhozápadne od Reykjavíku. Otrasy spôsobili aj menšie materiálne škody.

Vlani bola na polostrove Reykjanes neďaleko Reykjavíku niekoľko mesiacov činná sopka, pričom došlo aj k viacerým silnejším zemetraseniam.

Známy islandský vulkanológ Thorvaldur Thórdarson vo vysielaní islandského verejnoprávneho telerozhlasu RÚV povedal, že Island by sa mal pripraviť na silnú sopečnú erupciu v tejto oblasti, kde leží aj medzinárodné letisko Keflavík. K tej by podľa neho mohlo dôjsť v najbližších rokoch, ale možno už v priebehu niekoľkých mesiacov.