Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Island zasiahlo v blízkosti sopky Hekla zemetrasenie

Ilustračné foto. Foto: TASR

Island je najväčším a najaktívnejším vulkanickým regiónom Európy.

Reykjavík 11. novembra (TASR) - Zemetrasenie s magnitúdou 5,2 zasiahlo vo štvrtok južnú časť Islandu, neďaleko sopky Hekla, pričom záchvevy bolo cítiť aj v hlavnom meste Reykjavík vzdialenom zhruba 110 kilometrov. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie úrady.

Epicentrum zemetrasenia, ktoré nastalo o 13.21 h miestneho času (14.21 SEČ), bolo lokalizované na širokom čadičovom prieduchovom systéme Vatnafjöll neďaleko zmieneného stratovulkánu. Neboli hlásené žiadne škody ani zranenia.

Geofyzik Páll Einarsson pre islandskú verejnoprávnu televíznu stanicu RÚV uviedol, že zemetrasenie ani jeho mnohé dotrasy neboli spôsobené pohybom magmy a neboli znakom hroziacej sopečnej erupcie.

Štvrtkové zemetrasenie bolo "s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobené pohybom platní, a nie sopečnou deformáciou", napísala na Twitteri Kristín Jónsdóttir, koordinátorka pre riziká zemetrasenia z Islandského meteorologického úradu (IMO).

Hekla s nadmorskou výškou 1491 metrov je jednou z najaktívnejších islandských sopiek. Naposledy vybuchla v roku 2000.

Juhozápad Islandu zasiahli koncom februára otrasy s magnitúdou 5,7 - len niekoľko týždňov predtým, ako 19. marca začala vybuchovať sopka v blízkosti hory Fagradalsfjall. Lávu chrlila šesť mesiacov, ale podľa vedcov je ešte príliš skoro na to, aby sa dalo povedať, či sa jej vulkanická činnosť naozaj skončila.

Island je najväčším a najaktívnejším vulkanickým regiónom Európy. Ostrov hraničí s polárnym kruhom, kde sa rozprestiera Stredoatlantický chrbát - trhlina na dne oceánu oddeľujúca eurázijskú tektonickú dosku od severoamerickej.