Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Islandská premiérka je v domácej karanténe, čaká na výsledok testu

Katrín Jakobsdóttir Foto: TASR/AP

Ochoreniu COVID-19 dosiaľ na Islande podľahla jedna osoba, turista z Austrálie.

Reykjavík 23. marca (TASR) - Islandská premiérka Katrín Jakobsdóttir v pondelok oznámila, že nastupuje do domácej karantény. Rozhodla sa tak po tom, ako sa nákaza novým koronavírusom potvrdila na škole, ktorú navštevuje jej najmladší syn, píše agentúra DPA.

Premiérka na Facebooku informovala, že sa bude správať v súlade s odporúčaniami zdravotníkov a v domácej karanténe počká na výsledky testu na koronavírus, ktorý si nechala spraviť. Jakobsdóttir preto v pondelok neprišla ani na zasadnutie islanského parlamentu, píše DPA.

Na Islande dosiaľ zaznamenali vyše 580 prípadov ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Medzi infikovanými je napríklad aj Smári McCarthy, poslanec za islandskú Pirátsku strany (Píratar), a tiež člen tímu ministra životného prostredia Gudmundura Ingiho Gudbrandssona. Samotný minister je taktiež v domácej karanténe.

Ochoreniu COVID-19 dosiaľ na Islande podľahla jedna osoba, turista z Austrálie.

Na Islande sú od pondelka zakázané zhromaždenia s účasťou vyššou ako 20 ľudí. Zatvorené sú tiež plavárne a posilňovne. Otvorené však naďalej - až do ďalšieho oznámenia - zostali školy pre žiakov vo veku 6-15 rokov a tiež škôlky.

Všetkým osobám sa odporúča udržiavať medzi sebou prinajmenšom dvojmetrovú vzdialenosť.