Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ismail Omar Guelleh získal svoj piaty prezidentský mandát

Dlhoročný džibutský prezident Ismail Omar Guelleh vhadzuje svoj hlas do volebnej urny počas piatkových prezidentských volieb v Džibutsku 9. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Džibutsko, nachádzajúce sa v tzv. Africkom rohu, dohliada na jednu z najfrekventovanejších námorných obchodných trás sveta - medzi Afrikou a Arabským polostrovom.

Džibuti 10. apríla (TASR) - Dlhoročného džibutského lídra Ismaila Omara Guelleha zvolili po piaty raz za prezidenta. Guelleh získal vyše 98 percent hlasov, vyplýva z predbežných výsledkov, ktoré oznámili v sobotu, informuje tlačová agentúra AFP.

Piatkové prezidentské voľby v Džibutsku - malej, ale strategicky významnej východoafrickej krajine pri pobreží Červeného mora a Adenského zálivu - však bojkotovala hlavná opozícia. Proti Guellehovi (73), ktorý je pri moci od roku 1999, kandidoval na post hlavy štátu málo známy podnikateľ Zakaria Ismael Farah. Hlasovať mohlo približne 215.000 registrovaných obyvateľov.

Džibutsko, nachádzajúce sa v tzv. Africkom rohu, dohliada na jednu z najfrekventovanejších námorných obchodných trás sveta - medzi Afrikou a Arabským polostrovom.

"Prezident Ismail Omar Guelleh získal 167.535 hlasov, čo predstavuje 98,6 percenta," uviedol v sobotu skoro ráno pre tamojšiu štátnu televíziu RTD džibutský minister vnútra Moumin Ahmed Cheick s tým, že konečné výsledky volieb čoskoro oznámi Ústavná rada.

Nezávislí pozorovatelia uviedli, že voľby prebehli hladko a neboli hlásené žiadne pochybenia. Bezproblémový priebeh volieb vyzdvihol i Guelleh po tom, ako odvolil v hlavnom meste Džibuti, kde žije väčšina z milióna obyvateľov krajiny.