Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

ISW nečakáva masívnu vlnu ruských pozemných útokov na východe Ukrajiny

Pes sedí na poškodenom dvore svojich majiteľov na okraji Pokrovska na východe Ukrajiny, v sobotu 16. júla 2022. Foto: TASR/AP

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl v pondelok ráno tiež uviedol, že ruské jednotky zaútočil na obec Hryhorivka, ležiacu severovýchodne od Siverska, a boje tam pokračujú.

Washington 18. júla (TASR) - V USA sídliaci Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej pravidelnej správe o vývoji vojenskej situácie na Ukrajine informuje, že ruské jednotky pokračujú v systematickom návrate z tzv. operatívnej pauzy. Súčasne však ISW konštatuje, že masívna vlna ruských pozemných útokov vo viacerých smeroch sa neočakáva – napriek sobotňajšiemu vyhláseniu ruského ministra obrany Sergeja Šojgua o ďalšom zintenzívnení vojenských operácií na všetkých frontoch.

Podľa zvodky ISW zverejnenej v noci na pondelok sa ruské jednotky sústreďujú na ofenzívu v okolí miest Siversk a Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, pričom udržiavajú aj obranné pozície severne od Charkova a pozdĺž južnej osi.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl v pondelok ráno tiež uviedol, že ruské jednotky zaútočil na obec Hryhorivka, ležiacu severovýchodne od Siverska, a boje tam pokračujú.

Okrem toho americkí experti poznamenávajú, že ruské jednotky naďalej vytvárajú podmienky na obnovenie ofenzívy na mesto Sloviansk, pokračujú v ostreľovaní lokalít v oblasti miest Izium-Sloviansk, ako aj v delostreleckých, raketových a leteckých útoky na územie Ukrajiny.

ISW poznamenal, že ruské ministerstvo obrany v nedeľu neoznámilo nové územné zisky.

Generálny štáb ukrajinskej armády vo svojej pravidelnej zvodke, zverejnenej v pondelok aj na sociálnej sieti Facebook, informoval, že Rusko pokračuje v blokovaní civilnej lodnej dopravy v severozápadnej časti Čierneho mora.

Stanica BBC tiež citovala tvrdenie Ukrajiny, podľa ktorej bol značný počet ruských vojnových lodí v Čiernom mori presunutý z Krymu ďalej na východ, do prístavu Novorossijsk. Stalo sa tak po tom, ako Kyjev dostal od svojich západných spojencov ďalšie dodávky raketových systémov dlhšieho doletu, približuje BBC.