Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

ISW: Putin nedosiahol neobmedzené partnerstvo s Čínou, v aké dúfal

Ruské matriošky s portrétmi čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga a ruského prezidenta Vladimira Putina sú vystavené na predaj v obchode so suvenírami 21. marca 2023 v Moskve. Foto: TASR/AP

Si zrejme odchádza z Moskvy so zárukami, ktoré sú viac naklonené jednej strane, než Putin pôvodne chcel, uviedol ISW.

Washington 22. marca (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin si nedokázal zaistiť neobmedzené dvojstranné partnerstvo s Čínou, v ktoré dúfal, napísala v stredu americká nezisková organizácia Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Informoval o tom portál britskej televízie Sky News.

Inštitút vydal aktuálnu správu po pozorne sledovanej návšteve čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskve, počas ktorej obaja lídri podpísali spoločné vyhlásenie s textom, že ich vzťahy majú "vôbec najlepšiu úroveň v dejinách".

ISW poskytuje informácie počas celého konfliktu na Ukrajine a v stredu napísal, že spoločné vyhlásenie lídrov "potvrdzuje záväzky Ruska a Číny voči suverenite toho druhého štátu".

Inštitút však poznamenal, že spomínané záväzky sú "nápadne naklonené jednej strane", čo naznačuje, že Si súhlasí so "zdržanlivejšou podobou rusko-čínskych vzťahov než si Putin zrejme želá".

"Putinovi sa zrejme nepodarilo zabezpečiť presne ten typ partnerstva, ktorý potrebuje a po ktorom túži, a Si zrejme odchádza z Moskvy so zárukami, ktoré sú viac naklonené jednej strane, než Putin pôvodne chcel," dodal ISW.

Americký inštitút poukázal aj na ďalšiu časť textu vyhlásenia o tom, že Rusko a Čína mali "otvorenú výmenu názorov" na ďalší vývoj vzťahov medzi oboma krajinami.

"Takejto rétorike nápadne chýba jazyk obvykle používaný v diplomatických výstupoch, ktorý dáva najavo, že obe strany dospeli k definitívnym a podstatným dohodám," napísal ISW.