Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

ISW: Ruská FSB vraj robí dôkladnú prestavbu bezpečnostných orgánov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Táto reorganizácia zrejme súvisí s únikmi citlivých údajov na Ukrajinu.

Washington/Moskva 20. apríla (TASR) - Ruská federálna bezpečnostná služba (FSB) údajne podniká "rozsiahlu a dôkladnú prestavbu domácich bezpečnostných orgánov", uviedla americká expertná skupina Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Informácie priniesol vo štvrtok aj webový portál britského denníka The Guardian.

Táto reorganizácia zrejme súvisí s únikmi citlivých údajov na Ukrajinu, dodáva ISW.

Ruská štátna tlačová agentúra TASS v nedeľu informovala, že FSB a Generálne riaditeľstvo bezpečnostnej služby ministerstva vnútra vykonávajú posledných niekoľko týždňov masové kontroly na riaditeľstve pre vnútorné záležitosti v centrálnom obvode Moskvy i na niekoľkých moskovských okresných policajných úradoch. Dôvodom týchto previerok je podľa amerického ISW "únik údajov z ruských bezpečnostných síl, ku ktorému došlo na žiadosť ukrajinských občanov".

Ruské médiá priniesli správy, že podozriví policajti odovzdali osobné údaje o ruských bezpečnostných silách "vonkajším" jednotlivcom, z ktorých niektorí sú občania Ukrajiny.

Spomínané razie FSB a ministerstva vnútra na moskovských policajných oddeleniach sa dejú v období, keď prebieha séria zatýkania a prepúšťania popredných členov vedenia Rosgvardije, teda Ruskej národnej gardy, pripomína americký think-tank ISW.