Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

ISW: Ukrajinci napredujú v Charkovskej oblasti

Ukrajinský vojak vystupuje zo zajatého ruského tanku na frontovej línii v Doneckej oblasti na Ukrajine v utorok 22. novembra 2022. Foto: TASR - AP

Ruské sily naopak obsadili viacero "nie príliš dôležitých" lokalít pri meste Bachmut v Doneckej oblasti.

Kyjev/Londýn 7. decembra (TASR) - Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej zvodke uvádza, že ukrajinským ozbrojeným silám sa podarilo oslobodiť niekoľko ďalších osád na malom zostatku územia Charkovskej oblasti, ktoré ešte zostáva pod kontrolou ruskej armády.

Ruské sily naopak obsadili viacero "nie príliš dôležitých" lokalít pri meste Bachmut v Doneckej oblasti. Svoj primárny cieľ, ktorým je obkľúčenie tohto mesta, sa ruskej armáde stále dosiahnuť nedarí, informovala v stredu TASR na základe správy stanice BBC.

Americkí experti vo svojej zvodke píšu aj o bojoch pri meste Svatove v Luhanskej oblasti, ku ktorému postupuje ukrajinská armáda. Tento dôležitý dopravný uzol sa stal jedným z hlavných cieľov ukrajinských ozbrojených síl po oslobodení Charkovskej oblasti.

ISW s odvolaním sa na údaje ukrajinského generálneho štábu spresnil, že ruská armáda ostreľovala ukrajinské pozície v blízkosti troch osád, vzdialených asi 50 kilometrov od Svatove a 15 kilometrov od medzinárodných hraníc. Podľa ISW to naznačuje, že ukrajinská armáda zaznamenala istý postup.

Ruské ministerstvo obrany tiež nechtiac priznalo, že ukrajinská armáda prevzala kontrolu nad obcou Kyslivka, ktorú od mesta Svatove delí asi 25 kilometrov - oznámilo totiž, že v danej obci bolo zasiahnuté veliteľské stanovište ukrajinských ozbrojených síl, píše sa v zvodke.

Experti ISW tiež sumarizovali, že Kremeľ síce opäť poprel fámy o druhej vlne mobilizácie, ale podľa ISW existuje niekoľko indikátorov toho, že Rusko má stále v úmysle uskutočniť ju.

ISW tiež zaznamenal, že po takmer dvojmesačnej absencii sa na platforme Telegram opäť objavili príspevky bývalého ministra obrany samozvanej "republiky" doneckých separatistov Igora Girkina, známeho aj pod menom Strelkov.

Vo svojich statusoch oznámil, že bol na Ukrajine, v Donbase, pričom sa však netajil rozčarovaním, že sa nezapojil do bojov na frontovej línií. Uviedol tiež, že pôsobil ako náčelník štábu práporu síl jednej z jednotiek doneckých separatistov.

Girkin spolu s čečenským vodcom Ramzanom Kadyrovom a zakladateľom súkromnej vojenskej spoločnosti, známej ako Vagnerova skupina, Jevgenijom Prigožinom bol najmä v letných mesiacoch veľkým kritikom rozhodnutí ruského vojenského velenia.

Súd v Holandsku nedávno Girkina v neprítomnosti odsúdil na doživotie v kauze zostrelenia lietadla Boeing, ku ktorému došlo 17. júla 2014 počas letu nad východnou Ukrajinou.